Erişilebilirlik

Fransa'da Meclis Halk Oylamasını Görüşüyor 


Fransa Ulusal Meclisi, AB Anayasası’nı referanduma sunmayı sağlayacak ulusal anayasa değişikliği tasarısını görüşmeye başladı. Fransız Anayasası’nın bugünkü biçimi, AB Anayasasını halkoyuna götürmeyi engelliyor. Ancak AB Anayasası için gerekli değişiklik tasarısı, Türkiye’yi de yakından ilgilendiren bir maddeyle genişletildi. Ve Fransa anayasasını salt Avrupa Anayasası’nı halkoyuna sunabilmek için değil, bundan böyle AB adayı tüm ülke üyelikleri hakkında son sözü halka bırakmak için de değiştiriyor.

Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın özelinde Türkiye için düşünüp, geçen 17 Aralık’ta müzakere tarihine karşı muhaliflerine verdiği bir taviz olarak önerdiği bu maddeye göre, AB’nin gelecekteki tüm yeni üyeleri, tabii başta Türkiye olmak üzere referandum yoluyla onaylanacak ya da reddedilecek.

İktidar partisi UMP tasarıyı desteklerken, muhalefeti oluşturan sol partiler, Sosyalist Parti önderliğinde Avrupa Anayasası hakkında referandumu kabul ediyor, ancak AB üyeliklerinin halkoyuna sunulmasına karşılar. Fakat iktidarın oy oranı, ne yazık ki tasarının üyelik maddesiyle birlikte geçeceğini gösteriyor.

Anayasa değişiklik tasarısı, genel kurulda iki gün tartışıldıktan sonra 2 Şubat’ta oylanacak. 15 ila 17 Şubat tarihleri arasında Senato’da görüşülüp onaylanacak tasarı, Mart ayının sonunda iki meclisin birlikte toplanaağı parlamenter kongrede yasalaşacak. Cumhurbaşkanı Chirac’ın, tasarının yasalaşmasından sonra Avpupa Anayasasını 12 Haziran tarihinde referanduma götürmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG