Erişilebilirlik

Remzi Kartal Almanya'da Tutuklandı


Kongra-Gel Başkan Yardımcısı Remzi Kartal, Almanya’nın Nürnberg kentinde tutuklandı. Kartal, Türkiye’nin iade talebi üzerine tutuklandığını ileri sürdü. Stuttgart polisinin 20 Ocak’ta Belçika’da yaşayan Remzi Kartal’ın Almanya’ya geleceği yönünde aldığı istihbaratı değerlendiren Nürnberg polisi, Kartal’ı tren garında tutukladı.

DEP’in kurucularından Remzi Kartal 1991 yılında Van’dan milletvekili seçildi. 1994 yılında Türkiye’den ayrılan Kartal, yurt dışında aralarında DEP’lilerle dayanışma bürosunun da yer aldığı, Kürt haraketi ile ilgili pek çok oluşumda görev aldı.

Kartal İstanbul’da düzenlenen bombalı saldırı emrini vermekle suçlanıyor. Nürnberg Eyalet Mahkemesi’nden yapılan açıklamaya göre Kartal’ın tutukluluk süresinin uzayacağı ve büyük ihtimalle önümüzdeki günlerde yeniden mahkeme önüne çıkacağı bildirildi.

Kartal’ın tutuklanmasının ardından bir açıklama yapan Kongra-Gel Başkanı Zübeyir Aydar Alman hükümetinden Remzi Kartal’ı serbest bırakması talebinde bulundu. Kartal’a karşı yöneltilen suçlamaların Kürt halkının özgürlük mücadelesini engellemek üzere Türk hükümeti tarafından düzenlemiş bir komplo olduğunu belirten Aydar, “Avrupa ülkeleri, özellikle de Almanya buna alet olmamalıdır. Almanya Kürk karşıtı bir birliğe katılmamalıdır,” yorumunda bulundu. Kartal için ileri sürülen suçlamaları gülünç bulduğunu da kaydeden Aydar, “Ne Remzi Kartal ne de bir başka Kongra-Gel üyesinin Türkiye devletinin ileri sürdüğü suçlamalarla bir ilgisi yoktur, bu tür açıklamalarla insanlar etki altına alınmaya çalışılmaktadır,” şeklinde konuştu. Türkiye’nin Kürt karşıtı bir birlik oluşturmak istediği iddiasını öne süren Zübeyir Aydar, “Bizim sorunları diyalog yolu ile çözmek istememize karşılık Türkiye özgürlük hareketini engellemek için çeşitli yollardan Kürt aleyhtarı bir birlik yaratmaya çalışıyor” açıklamasında bulundu. Kartal’ın serbest bırakılması talebini yenileyen Aydar Alman hükümetine seslenerek: “Remzi Kartal halkın oyları ile seçilmiş bir Kürt milletvekilidir. En kısa sürede serbest kalacağını umuyoruz,” dedi.

XS
SM
MD
LG