Erişilebilirlik

İkinci Bush Dönemi Bugün Başlıyor


Başkan Bush, ikinci dört yıllık görev dönemine bugün yemin ederek başlıyor.

Yemin töreni ve bunu izleyen balo, resmi geçit, konser ve diğer şenlikleri izlemek üzere on binlerce kişi Washington’a geldi.

Bush’un katılacağı törenler arasında bir öğle yemeği, bir konser ve üç akşam yemeği bulunuyor.

Dün Beyaz Saray önünde şiddetli soğuk ve kar altında verilen konserde konuşan Bush, başkanların törenlerle göreve başlamasının, Amerikalıları birleştiren bir gelenek olduğunu söyledi.

Yemin töreniyle ilgili masrafların 40 milyon doları aşması eleştirilere hedef oluyor. Ayrıca bazı gruplar, Irak’ta çatışmalar devam ederken Washington’da şatafatlı törenler düzenlenmesini doğru bulmuyor.

Tören ve geçit resmi sırasında Bush ve yönetimine karşı protesto gösterileri yapılması da planlanıyor.

Başkan Bush’un yemin töreni için başkent ve çevresinde eşi görülmemiş güvenlik önlemleri alındı.

Dün akşam uygulamaya konulan önlemler bu gece yarısına kadar yürürlükte kalacak.

Beyaz Saray, yemin törenini yapılacağı Kongre binası ve resmi geçit güzergahının da içinde bulunduğu 100 blok demir parmaklıklarla kapanmış durumda. Bu bölgeye motorlu araç girmesi yasak.

Töreni izleyecek olanlar bu bölgeye sadece 12 noktadan ve sıkı sıkıya kontrolden geçtikten sonra girebilecek. Kapalı bölgeye her türlü silah ve kesici alet, sopa, sırt çantası, şemsiye, sprey ve döviz ve pankart sokmak yasak.

Washington’daki polislerin yanı sıra çeşitli eyaletlerden gelmiş 6 bin polis güvenliğe katkıda bulunacak. Ve ilk kez silahlı askeri birlikler de tören sırasında görev yapacak.

Yönetim muhtemel terör tehdidine karşı tüm bunlarını gerekli olduğunu savunuyor. Ancak başkentin göbeği sayılan bu bölgenin 24 saatten fazla bir süreyle kapatılması kararı şikayetlere de yol açtı.

XS
SM
MD
LG