Erişilebilirlik

19 Ocak 2005: Başkan Bush'un Yemin Töreni İçin Geri Sayım Sürüyor


Başkan Bush’un Beyaz Saray’daki ikinci döneminin başlangıcı olacak yemin töreni için geri sayım sürerken, Boston Globe düzenlenecek etkinliklerin mali kaynağını sorguluyor. Seçim kampanyalarına yapılan bağışların 2 bin Dolar'la sınırlandırıldığını hatırlatan gazete, bu nedenle Washington’da etkili olmak isteyen kişi ve kurumların başkanın yemin töreni veya parti kurultayları gibi gelişmeleri fırsat bilerek büyük miktarlar içeren çekler yazdığını vurguluyor. Gazete, Başkan Bush’un yemin törenine yapılan bağışları 250 bin Dolar'la sınırlama kararını da yeterli bulmuyor.

"İster bireysel ister kurumsal düzeyde yapılsın, bu tür bağışların hepsi belirli nedenlerle yapılır. Ve bu nedenler, ülke açısından sağlıklı nedenler değildir. Gelecekte, yemin töreni ve balolar kamu finansmanıyla ve küçük miktarlardaki bağışlarla yapılmalı ve diğerleri de kendi partilerini kendileri vermelidir. Herhangi bir başkan için göreve böyle başlamak, çok daha iyi olacaktır."

Başkan Bush’un dışişleri bakanlığına atadığı Condolleeza Rice’ın Senato Dışilişkiler komisyonundaki açıklamaları da Amerikan basınında geniş yer tutuyor. Oturumu politik bir tiyatro olarak değerlendiren New York Times, Rice’ın sanki Irak’ta ve diğer yerlerde her şey yolunda gidiyormuş gibi davrandığını, senatörlerin de, yeni dışişleri bakanının Bush yönetiminin hatalarındaki payını görmezden geldiğini belirtiyor. Rice’ın başkanın yakın çevresinde yer alan ve ona sadakatiyle tanınan bir isim olduğunu vurgulayan gazete, yeni bakanın bu nedenle Bush’un yanlış politikalarına karşı çıkamayacağını savunuyor.

"Rice, 'açık bir diplomasi' uygulamak niyetinde olduğunu söyledi. Umarız bu, Amerika’nın yanlış politikalarını zaten kırgın olan diğer ülkelere satmaya çalışmak anlamına gelmiyordur. Rice’dan çok daha becerikli bir satıcı olan Colin Powell bile bunu başaramadı. Bugün Amerika daha iyi bir pazarlama çabasına değil, nelerin yanlış gittiğini fark edebilecek ve başkana yakınlığını daha rasyonel bir yol izlenmesini sağlamakta kullanabilecek bir dışişleri bakanına ihtiyaç duyuyor. Ancak dünkü oturumdan sonra bu konuda iyimser olmayı gerektirecek fazla bir neden göremiyoruz.

Dünya çapındaki Amerikan aleyhtarlığıyla ile Irak meselesini Bush-Rice ikilisini bekleyen en önemli sorunlar olarak tanımlayan USA Today, Condolleeza Rice’ın dışişleri bakanlığı için gerekli zekaya ve beceriye sahip olduğunu savunuyor. Ancak gazete, Rice’ın diğer ülkelerle ilişkiler konusundaki açıklamalarının gerçek ittifaklar oluşturmaya yönelik adımlardan çok bir halkla ilişkiler kampanyasını hatırlattığını vurguluyor ve Amerika’nın ciddi hatalar yapmadığı konusundaki ısrarını eleştiriyor:

"Rice, Bush’un bütün dünyaya özgürlük ve demokrasi yayma düşüncesi ile dış kaynaklı tehditlere karşı önleyici müdahale anlayışını desteklediğini açıkça ortaya koydu. Ancak idealist bir dış politikanın gerçekçilikle yumuşatılması gerekir. Bunun için de, Irak’ta savaş öncesi istihbarat ile savaş sonrası planlama konularındaki hatalar tarafsız bir biçimde değerlendirilmelidir."

Christian Science Monitor ise Filistin’de Mahmud Abbas’ın devlet başkanı seçilmesinden sonra da şiddet olaylarının sürdüğüne dikkat çekiyor. İlgili bütün tarafları bir an önce devreye girmeye çağıran gazete, bunun yapılmaması halinde Ortadoğu’da hiçbir şeyin değişmediği ve değişmeyeceği düşüncesinin egemen olacağı uyarısında bulunuyor:

"Amerika, Avrupa ve Arap dünyasının da dahil olduğu ilgili bütün taraflar şunu iyice kafalarına yerleştirmelidir: Arafat dönemi artık bitti. İsrail ve Filistinliler arasındaki her şey eski dönemde yaşananlara benzese de, aslında her iki tarafın da siyasi çerçevesi ciddi biçimde değişti. Yeni koşullardan yararlanmak ise, yeni bir düşünme tarzını gerektiriyor."

XS
SM
MD
LG