Erişilebilirlik

Dış İlişkiler Komisyonu Rice'ın Atanmasını Onayladı


Amerikan Senatosu’nun Dis Iliskiler Komisyonu, Condoleezza Rice’in Disisleri Bakanligi’na atanmasini onayladi.

Komisyon üyelerinin 16’si evet oyu verirken iki Demokrat senatör aleyhte oy kullandi. Eski baskan adayi John Kerry ve California senatörü Barbara Boxer, Rice’a “hayir” oyu verdi. Rice’in bakan olabilmesi için Senato Genel Kurulu’nda da onaylanmasi gerekiyor.

Oturumlar sirasinda Boxer, Bush yönetimini Rice dahil, Irak’taki kitle imha silahlari konusunda Amerikan halkini bilerek yaniltmakla suçladi.

Rice ise Saddam Hüseyin’in devrilmesiyle dünyanin daha güvenli hale geldigini savundu ancak Amerikan askerlerinin Irak’ta verdigi kayiplari görmezlikten gelmedigini de söyledi.

Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat senatörler, Irak güvenlik güçlerinin egitiminin yavas gelismesinden kaygi duyduklarini belirttiler. Rice ise, Irak güvenlik güçleriyle ilgili ciddi sorunlar oldugunu kabul etti.

Tek siyah senatör olan Demokrat Barak Obaka, Bush yönetimini Irak’taki Amerikan kuvvetleri için bir çekilme takvimi açiklamaya çagirdi ve Amerikan halkinin bu konuda açik bir yanit bekledigini vurguladi.

Baskan Bush’un Disisleri Bakani Colin Powell’in yerine atadigi Ulusal Güvenlik Danismani Condollezza Rice, bugünü de Senato Dis Iliskiler Komisyonunda geçirdi. Rice’in görevine baslayabilmesi için atanmasinin Senato’da onaylanmasi sart. Komisyonun kararinin olumlu olmasi bekleniyor ancak firsattan yararlanan Demokrat Partili komisyon üyeleri sadece Rice’i degil Bush yönetiminin tüm dis politikasini sorguya çekti. Rice’in, dünkü oturumda, Güney Asya’daki deprem ve sunami felaketini Amerika’nin cömertligini göstermesi açisindan ‘harika bir firsat’ olarak degerlendirmesi gaf olarak nitelendirilmisti. Komisyon üyelerinden eski baskan adayi Senatör John Kerry Beyaz Saray’in Irak politikasini agir bir dille elestirdi mevcut politikanin Irak’taki direnisi azaltmadigini tam aksine büyümesine yol açtigini belirtti.

Rice ise Amerika’nin Irak politikasini israrla savundu, Baskan Bush savas öncesi ve sonrasi hiçbir hata yapmadigini söyledi. Condoleezza Rice, Irak halkinin küçük adimlarla demokrasi yönünde ilerlemesi karsisinda sabirli olmak gerektigini söyledi. Demokrat Partili Komisyon üyelerinden Senatör Barbara Boxer, Rice’i, Irak konusunda, ulusal güvenlik danismani olarak Bush’a dogruyu söylememekle suçladi. Rice, bunu reddetti ve Baskan’a asla yalan söylemedigini söyledi. Rice konusmasinda uluslar arasi toplulugun, birlikte içinde davranip Iran ve Kuzey Kore’yi nükleer programlarini sona erdirmeye zorlamasi gerektigini savundu. Condoleeza Rice, Amerika’nin, Iran’i nükleer silah programindan vazgeçirmek için Avrupa ülkelerinin baslattigi girisimi destekledigini söyledi.

Ancak Rice Avrupalilarin Iran’la tatmin edici bir anlasmaya varamamasi durumunda konunun Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’ne götürmesi gerektigini belirtti. Rice, Iran’a derhal yaptirim uygulanmasindan sözetmediklerini ancak Iran hükümetine, nükleer silahlar konusunda uluslararasi anlasmalarla üstlendigi yükümlülügün hatirlatilmasi gerektigini söyledi.

Senato Disiliskiler Komisyonu’nda, Disisleri Bakani adayi Rice’a, New Yorker dergisinde son günlerde Seymour Hersh imzasiyla yayinlanan ve Amerika’nin, bu yil içinde girisebilecegi bir harekat için Iran’in nükleer tesisleri ve füze üslerinin yerini belirlemek için kesif operasyonlari yaptigi yolundaki yazi konusunda da soru soruldu. Rice, bu yazinin dogru olmadigini ve Iran’a yönelik Amerikan politikasini yansitmadigini söyledi.

Condolezza Rice, Disisleri Bakani olarak görev yapacagi dönemde diplomasinin öne çikacagini ve Amerika’nin, Irak savasi dolayisiyla yara alan uluslararasi iliskilerini onarmaya çalisacagini vurguladi.

XS
SM
MD
LG