Erişilebilirlik

Amerikan Yönetiminden Hersh'e Tepki


New Yorker dergisinde Seymour Hersh'in kaleme aldığı makeleye, Amerikan yönetiminden tepki geldi. Hersh'in makalesinde, İran’a gizlice gönderilen komando birliklerinin, hava ve kara operasyonlarıyla imha edilebilecek nükleer ve kimyasal tesislerle, füze rampalarının yerini belirlemeye çalıştığı yazıyordu.

Beyaz Saray İletişim Direktörü Dan Bartlett, "Hatalarla dolu olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle makalenin inanılırlığı kalmamıştır" dedi. CNN televizyonuna konuşan Bartlett, İran meselesini Avrupalı müttefikler ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun aracılığında çözmek istediklerini, ama askeri çözümü de dışlamadıklarını söyledi.

Bartlett, "Bu ciddiye almamız gereken bir tehdit. Tarihin dönüm noktasında hiçbir başkan askeri seçeneği masadan kaldırmaz" dedi.

Pentagon Sözcüsü Lawrence DiRita da "İran'ın nükleer faaliyetleri ve teröristlere desteği çok ciddi bir tehdit, ve konuya Seymour Hersh'ten daha ciddiyetle yaklaşmalıyız" diye konuştu.

Haberde Amerika'nın yardım aldığı kaydedilen Pakistan ise olayı yalanladı: "Böyle bir işbirliği yok. İran'ın nükleer programına dair fazla bilgiye sahip değiliz. ABD'nin İran'daki örtülü operasyonundan haberimiz yok."

Amerika tarafından nükleer silah üretmeye çalışmakla suçlanan İran’a karşı bir askeri harekat olasılığının, bugünün koşullarında ne kadar gerçekçi olduğunu ve Washington-Tahran gerginliğinin Türkiye'yi nasıl etkilediğini, Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Soli Özel’e sorduk. Soli Özel'in Alparslan Esmer’le yaptığı söyleşiyi, yandaki resme tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG