Erişilebilirlik

Hersh: Amerika İran'da Gizli Operasyon Yürütüyor


Amerika’nın İran’da gizli bir operasyon yürüterek bu ülkedeki potansiyel askeri hedefleri belirlediği iddia edildi. New Yorker dergisinde yer alan habere göre İran’a gizlice gönderilen komando birlikleri, hava ve kara operasyonlarıyla imha edilebilecek nükleer ve kimyasal tesislerle, füze rampalarının yerini belirlemeye çalışıyor. Habere göre, İran’da 30’u aşkın yerde yürütülen bu operasyonlara geçen yaz aylarında başlandı. Ebu Gureyp hapishanesindeki skandalı ortaya çıkaran ünlü gazeteci Seymour Hersh’in İran’daki gizli operasyonlarla ilgili haberi Beyaz Saray tarafından yalanlandı.

Ödüllü gazeteci Seymour Hersh'in imzasını taşıyan haberde yüksek düzeyli eski bir istihbarat görevlisinin Irak’ın teröre karşı savaşın sadece bir cephesi olduğunu vurguladığı ve Bush yönetiminin bir sonraki adımda, İran’a saldırmayı hedeflediğini söylediği belirtiliyor.

Haberde, ayrıca Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon ile yakın bağları olan bir hükümet danışmanının da Pentagon’da çalışan sivillerin İran'a girerek ülkede mümkün olduğunca fazla sayıdaki askeri altyapıyı imha etmeyi istediğini söylediği belirtildi.

Geçtiğimiz hafta içinde Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu müfettişleri Amerika tarafından, gizli bir nükleer silah üretim merkezi olabileceği iddia edilen tesisi incelemek üzere İran'a gitmişti.

Amerikalı uzmanlar, elde ettikleri uydu fotoğraflarına dayanarak, tesiste bulunan bazı binalarda nükleer bir bombada kullanılabilecek parçaların denemelerinin yapılmış olabileceğini iddia ediyor. Amerika ise, İran'ın gizli bir nükleer silah programı yürüttüğünden şüpheleniyor ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun, bu konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne getirmesini istiyor.

Tahran yönetimiyse, iddiaları reddediyor ve nükleer programının barışçı amaçlı olduğunu, nükleer silahlar üretme amacı olmadığını savunuyor.

İran uluslararası baskılarla Kasım ayında uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurma kararı almıştı. Bu karardan sonra Tahran yönetiminin özellikle Avrupa Birliği ile arasındaki gerginlik biraz yumuşamıştı. Ancak diplomatlar, anlaşmadaki bir boşluktan yararlanarak, İran’ın uranyum zenginleştirmeye hala devam ettiği tahmininde bulunuyorlar.

XS
SM
MD
LG