Erişilebilirlik

17 Ocak 2005: Açe'de Son Gelişmeler ve Amerika'da M.L.King Günü


Güney Asya’yı vuran tsunami felaketinin ardından bölgedeki yardım çalışmaları sürerken, New York Times, yıllardır ayrılıkçı güçlerle Endonezya ordusu arasında şiddetli çatışmalara sahne olan ve felaketten en fazla etkilenen Açe bölgesindeki gelişmeleri mercek altına alıyor. Endonezya hükümetinin, ordunun baskısıyla yabancı yardım örgütlerinin çalışmalarına kısıtlamalar getirdiğini hatırlatan gazete, Endonezya ordusu, bölgeye askeri kaygılarla değil insani bir bakış açısıyla yaklaşmadıkça, Amerika’nın bu ülkeyle askeri ilişkilerine getirdiği sınırlamaların sürmesi gerektiğini savunuyor:

"Endonezyalı generaller yıllarca ülkeyi perde arkasından yönetti. General Suharto’nun 1998’de sona eren 32 yıllık diktatörlüğünün ardından da bu alışkanlık devam etti. Geçen Eylül ayında Yudhoyono’nun doğrudan halk oyuyla işbaşına gelen ilk devlet başkanı olması, halkın taleplerine daha duyarlı ve yetkin bir yönetimin işbaşına gelmesi olarak değerlendirildi. Şimdi bu yorum ciddi bir sınavdan geçiyor. Yudhoyono’nun ipleri eline alarak Aceh halkının ihtiyaçlarının öncelikli olduğu konusunda ısrar etmesi gerekiyor."

Washington Post, Birleşmiş Milletler Milenyum Projesi Başkanı Jeffrey Sachs’ın yoksullukla mücadele konusundaki önerilerini içeren bir makalesine yer veriyor. Yazar, zengin ülkelerin her yüz dolarlık gelirlerinden 50 cent’ini yoksullukla mücadeleye ayırması ve bunun gelişkin teknolojiyle desteklenmesi durumunda milyonlarca kişinin hayatının kurtarılabileceğini ve yoksullukla mücadelede önemli adımlar atılabileceğini belirtiyor.

"Her ay yaklaşık 150 bin Afrikalı çocuk sıtmadan ölüyor. Bu Asya’daki felakette ölenlerin sayısına yakın bir rakam. Ve asıl şaşırtıcı olan sıtmanın, Hint Okyanusundaki depremin aksine önlenebilir ve tedavi edilebilir olması. Beş dolarlık ilaçlanmış bir yatak perdesi ile sıtma hastalığı ve bu hastalıktan kaynaklanan ölümler büyük ölçüde azaltılabilir. Yaklaşık bir dolarlık etkin ilaçlarla hastalığa yakalananlar tedavi edilebilir. Ancak Afrika’nın kırsal alanlarında yoksulluk o kadar fazla ki, yatak perdelerini ve ilaçları bilmelerine rağmen bunları sağlayacak paraları yok."

Sudan’da İslamcı hükümetle ülkenin güneyindeki isyancılar arasında 21 yıldır süren savaşın sona ermesini mercek altına alan Los Angeles Times, bu sonuca ulaşılmasında uluslararası toplumun baskısının büyük rol oynadığı yorumunda bulunuyor. Ancak gazete Hartum yönetiminin güneydeki isyancılarla anlaşmaya varmasına rağmen ülkenin batısındaki Darfur’da yaşanan dramın hala sürdüğüne dikkat çekiyor ve uluslararası toplumu bu konuda da baskısını artırmaya çağırıyor:

"Afrika Birliği ülkeleri Darfur için yüzlerce barış gücü askeri hazırladı ancak Ömer Beşir yönetimine barış için baskı yapılması gerekiyor. Amerika, cinayetlerin devam etmesi halinde petrol satışına ambargo konabileceği uyarısında bulunan diğer ülkelere destek vermelidir. Sudan’ın batısındaki savaşın 20 yıl daha sürmesine izin verilemez. Bu ülke yeterince ölüm ve yıkım gördü."

Bugünkü Amerikan gazetelerinde, 1968 yılında öldürülen insan hakları savunucusu Martin Luther King’in anısına adanan günle ilgili haber ve yorumlar da öne çıkıyor. King’in şiddet karşıtı bir özgürlük ve eşitlik savunucusu olduğunu hatırlatan Boston Globe, “King eğer yaşasaydı, 11 Eylül saldırılarına tepkisi ne oldurdu?” sorusunu soruyor. Gazete, bu soruya King’in “şiddet içermeyen ordu” görüşünü ve değer yargılarında devrim çağrısını hatırlatarak cevap bulmaya çalışıyor:

"King, sadakat duygumuzun bölgesel değil evrensel olması gerektiğini belirterek, değer yargılarımızda devrim yapma çağrısında bulunmuştu. “Her ülke, kendi toplumundaki en iyi unsurları korumak için, insanlığa sadakat düşüncesini geliştirmelidir” demişti. 40 yıl sonra, Amerikan yaşam tarzının gerçekleri değişti. Ama küresel bir amaç belirleme ihtiyacı hala gerekli. Martin Luther King Günü’nde, bu görev başarılmadıkça rahat edemeyeceğimizi hatırlamamız gerekiyor."

XS
SM
MD
LG