Erişilebilirlik

Amerikalı Asker 10 Yıl Hapse Mahkum Oldu


Bağdat’taki Ebu Gureyb hapisanesinde Iraklı tutuklulara kötü muamele yaptığı iddiasıyla Amerika’da askeri mahkemede yargılanan Uzman Çavuş Charles Graner, 10 yıl hapse mahkum edildi.

Hapis cezasına ek olarak, er rütbesine indirilecek ve ordudan ihraç edilecek. Graner’e verilebilecek en ağır hapis cezası 15 yıldı.

36 yaşındaki asker, cezasının açıklanmasından önce mahkeme jürisine, üstleri tarafından verilen emirleri yerine getirmekten başka bir suç işlemediğini söyledi. Yaptığı bazı şeylerin suç olduğunu itiraf eden Graner, aldığı askeri eğitimin bu tür davranışları kapsamadığını, hapisanede sergilediği bazı “garip” davranışların kendisine askeri istihbarat görevlileriyle birlikte çalışan sivil uzmanlar tarafından emredildiğini öne sürdü.

Graner'in sivil avukatı, bir hafta süren yargılama boyunca müvekkilinin, yüksek rütbeli subayları korumak için “günah keçisi” haline getirildiğini iddia etmişti. Avukat, istihbarat subaylarının, Graner gibi hapisane gardiyanlarını, tutuklulardan bilgi almak için gereken herşeyi yapmakla görevlendirdiğini savunmuştu.

Ancak askeri savcılar mahkemeye Charles Graner’in işkence ve kötü muameleyi sırf kendini eğlendirmek için yaptığını gösteren tanık ifadelerini ve Graner’in kendi yazdığı e-posta mesajlarını sundular. Savcılar, Graner’in, Ebu Gureyb hapisanesinde benzeri davranışlarda bulunan bir grup gardiyanın elebaşı olduğunu iddia ettiler.

Hapisanedeki olaylar geçen yıl başlarında, çoğu Charles Graner tarafından çekilen fotoğrafların gazete ve televizyonlarda yayınlanması üzerine gün ışığına çıkmıştı. Çıplak mahkumlara eziyet edildiğini gösteren resim ve videolar, bütün dünyada şaşkınlık ve tepki yaratmıştı.

Charles Graner, Ebu Gureyb’deki olaylar nedeniyle askeri mahkemede yargılanan ilk asker gardiyan oldu. Biri kadın olan öteki üç asker de yargılanmayı bekliyor. Askeri savcılık, Lynndie England adlı kadın askerin geçen yıl doğurduğu çocuğun babasının Charles Graner olduğunu belirtiyor. Bunlar dışındaki üç asker ise suçlu olduklarını kabul edip Charles Graner aleyhinde tanıklık yapmaya razı oldukları için daha hafif cezalara mahkum edildi.

XS
SM
MD
LG