Erişilebilirlik

Deprem ve Tsunami 2 Milyon Kişiyi Yoksul Bıraktı


Asya Kalkınma Bankası, Güney Asya’da 150 bin kişinin öldüğü deprem ve tsunamifelaketinin 2 milyon kişiyi de yoksul bıraktığını tahmin ediyor.

Bankanın raporunda, sadece Endonezya’nın Açe bölgesinde 1 milyon kişinin evsiz ve işsiz kaldığına dikkat çekiliyor. Hindistan’da yoksulların sayısı 645 bin artarken, dünyanın en fakir ülkelerinden Sri Lanka’da ise 250 bin kişi daha yoksul duruma düştü.

Merkezi Manila’da bulunan banka, rakamların bu kadar büyük olmasına rağmen, bölge ülkelerdeki ekonomik gelişme ve felaketin ardından yeniden yapılanma çalışmalarının, yoksullaşmanı etkilerini azaltabileceğini kaydetti.

Çocuk İstismarı Yönünde Kaygılar

Güney Asya’da tsunamiden kurtulan çocuklar için kaygı giderek artıyor. Küçük çocukların cinsel tacize uğramaları bölge ülkelerinde yaygın. Binlerce çocuk, ailelerinden kopmuş veya yetim kalmış durumda. Bu yüzden, tsunami çocuklarının insan tüccarlarının eline düşmesinden ve fuhuşa zorlanmasından büyük kaygı duyuluyor.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu, UNICEF, 50 bin çocuğun yetim kaldığını tahmin ediyor. Örgüt, bu çocukların insan tüccarlarının eline düşmesinden kaygı duyuyor. Şu ana kadar, çocuk kaçırmaların yaygın biçimde yapıldığını gösterir kanıt yok. Ancak, UNICEF’in Güney Asya yöneticisi Martin Dawes, riskin ciddi olduğunu vurguluyor. Dawes, "Yetim çocuklar, kim olduğuna bakmadan yetişkinlerle bir bağ kurmak, onlarla arkadaş olmak isteyecektir, bu da kaygı verici,"diyor.

UNCEF’e göre, her yıl Endonezya’da 100 bin kadın ve çocuk kaçırılarak, satılıyor. Bu yüzden hükümet, felaket sonrasında, 16 yaşından küçük çocukların, Açe bölgesinden ayrılmalarını yasakladı. Sri Lanka’daysa tsunamide yetim kalan çocukların evlat edinilmelerine izin verilmiyor. Vital Voices Küresel Ortaklık Projesi Başkanı Melanne Verveer, çocukların sömürülmesinin Hindistan ve Tayland’da yaygın olduğunu vurguluyor. Verveer, "Bölgede, kadın ve çocuklara yoğun talep olan karlı pazarlar mevcut. Koruyucu yasalar ise yeterli düzeyde uygulanmıyor," diye konuşuyor.

Verveer, kaçakçıların, yardım görevlisi veya aile bireyi kisvesi altında, mülteci kamplarına girip çocukları kaçırmaya çalışabilecekleri uyarısında bulunuyor ve şöyle devam ediyor: "Gıda yetersizliği, barınak eksikliği, salgın hastalıkların yayılma tehlikesi gibi sorunlar yetmiyormuş gibi, bir de insan tüccarlarına karşı korunmak gerekiyor. Daha şimdiden çocukları kaçırmaya ve sömürmeye başladılar bile."

Verveer, ailelerini veya evlerini kaybeden çocukları korumanın en iyi yolunun, onları kaydetmek olduğunu söylüyor. Ancak, yardım görevlileri açısından hem binlerce çocuğu korumak, hem de diğer felaketzedelere yardım etmek hiç de kolay bir iş görünmüyor.

XS
SM
MD
LG