Erişilebilirlik

'Türkiye İnsan Hakları Alanında İlerleme Sağladı'


Insan Haklari Gözlem Örgütü’nün bu yilki raporunda Türkiye’de ilerleme kaydedildigi bildirildi.

Raporda Türkiye’de insan haklari uygulamalarinin son bir yil içinde iyilestigi, 1990’larda yasanan ihlal olaylarininsa, geçmiste kaldigi belirtildi.

Örgüt, Leyla Zana ve diger eski DEP milletvekillerinin serbest birakilmasi ve televizyonda Kürtçe yayinlarin baslatilmasi bir dönüm noktasi olarak tanimladi.

Bununla birlikte raporda, temel özgürlüklerin saglanmasi konusunda asiri yavas davranildigi ve iskenceyle mücadelenin yetersiz oldugu vurgulaniyor.

PKK ile mücadele döneminde yerlerinden edilen yüzbinlerce Kürt’ün köylerine dönüs sürecinin tamamlanamadigi da, Insan Haklari Gözlem Örgütü’nün bu yilki raporunda yer aliyor.

Insan Haklari Alaninda 'Küresel Gerileme'

Insan Haklari Gözlem örgütü ayni zamanda, geçen yil insan haklari alaninda ciddi gerileme yasandigini bildirdi.

Merkezi New York’taki Örgüt, yillik insan haklari raporunda, söz konusu gerilemenin, Sudan’in Darfur bölgesindeki iç savas ve Irak’taki Ebu Gureyb cezaevi skandalindan kaynaklandigini­ açikladi.

Örgüt, raporunda, her insan haklari ihlaline tam ve kesin yanit verilmesi gerektigini belirtti. Örgüt ayni zamanda 70 bin kisinin öldügünün sanildigi Darfur’daki katliamin sorumlularinin cezalandirilmasi çagrisinda bulundu.

Insan Haklari Gözlem Örgütü, Irak, Afganistan ve Guantanamo’daki iskence iddialarinin sorusturulmasini da istedi. Raporda, Ebu Gureyb cezaevinde yasanan olaylarin, uluslararasi hukuk ve Amerika’nin dünyada insan haklarinin koruyucusu rolüne darbe vurdugu belirtildi.

XS
SM
MD
LG