Erişilebilirlik

Kennedy: Bush'a Karşı Duralım


Son başkanlık seçimini Cumhuriyetçi partili George Bush’un kazanması Demokratlar arasında, partinin durumu hakkında tartışma başlattı.

Geçen 25 yılda, Demokrat Parti’den sadece Bill Clinton iki kez ard arda başkan seçildi. Partide seçimlerin neden olduğu moral bozukluğu devam ederken, tanınmış Senatör Ted Kennedy, Demokrat partili dava arkadaşlarını, Başkan Bush’un ikinci başkanlık dönemde izleyeceği politikalara karşı durmaya çağırdı.

Kasım ayındaki başkanlık seçimi yenilgisinin ardından Demokratlar 2006 da yapılacak olan Kongre seçimlerini ve 2008’deki başkanlık seçimini kazanabilmek için ne yapmak gerektiğini düşünüyor. Demokratlar, Temsilciler Meclisi ile Senato’da sandalye kaybettikleri için, çıkartılacak yasalar üzerinde ağırlıkları da kalmadı. Senatör Kennedy bu durumun, Demokratları, Bush’un uygulayacağı politikaları kendi parti ilkelerine aykırı gördükleri zaman seslerini çıkartmaktan alıkoymaması gerektiğini bildirdi. Demokrat partinin en liberal kanadını temsil eden Kennedy, Bush’un, ülkenin sorunlarını çözerken her iki partinin işbirliğini isteyeceği yolundaki taahhüdünü de reddetti:

“Eğer Beyaz Saray’ın partiler-üstü ilişkiden kastı, bizim, önümüze sürdükleri her türlü partizanca fikri kabulleneceğimiz ise, biz buna itibar etmeyiz.”

Kennedy, özellikle Bush’un, ülkenin emeklilik sistemindeki reform önerisine karşı çıktı. Bush, emeklilik keseneklerinin bir bölümünü borsada hisse senedi ve bonolara yatırılmasını ve böylece, para sıkıntısı içindeki emeklilik sisteminin iflastan kurtarılmasını öneriyor. Kennedy bu öneriyi çok tehlikeli bulduğunu ve bundan, sadece Wall Street borsasının kar edeceğini öne sürüyor. Senatör Kennedy ayrıca Bush’un önerisine destek kazanabilmek için sosyal güvenlik sisteminin içinde bulunduğu tehlikeyi, tıpkı Irak konusunda olduğu gibi fazla abarttığını söyledi.

“Her konuyu, sanki krizmiş gibi büyüten bir yönetim iktidarda… Bunu Irak konusunda yaptılar, şimdi de aynı işi sosyal güvenlik konusunda yapıyorlar. Bu iktidar korkutma ve bölme politikası izliyor, halbuki biz umut ve beraberlik politikası istiyoruz.”

Kennedy konuşmasında iç politikaya ağırlık vermekle birlikte Bush’un Irak politikasına bir kez daha çattı ve yönetimi, tuttuğu yolu değiştirmeye çağırdı.

“Terörizme açılan savaşın kritik bir döneminde, bu yönetim Usame bin Ladin’i izlemekten vaz geçip, felakete yol açan bir tercih yaptı. Bu yol da, Amerika’yı Irak’ta, sonu belli olmayan bir batağa sapladı. Bizim açtığımız yanlış savaş, Üsame bin Ladin’in umduğundan çok daha büyük ve yoğun bir Amerikan aleyhtarlığı yarattı. Bu umutsuz yoldan ne kadar erken dönüş yaparsak o kadar yararımıza olur.”

Son başkanlık seçimini kaybeden Demokrat parti adayı John Kerry’nin en büyük destekleyicilerinden biri olan Senatör Kennedy, Demokrat adayın savaşı sona erdirip Amerikan askerlerini geri getirmek için uluslar arası toplulukla işbirliği yapmış olabileceğine de işaret etti.

XS
SM
MD
LG