Erişilebilirlik

Amerika Suriye'ye Silah Satan Rusya'yı Uyardı


Suriye Sovyetler Birliği döneminde satın aldığı, karadan karaya fırlatılan büyük bir füze yığınağına sahip. Rusya’dan gelen haberlere göre, Suriye şimdi de Scud’ların modernleştirilmiş şekli olan İskender füzelerine sahip olmak üzere. SS 26 adıyla da bilinen bu füzeler, 300 kilometre içindeki hedefleri vurabilecek güçte. Bu menzile, İsrail toprakları da giriyor.

Satışın gerçekleştiğini belirten bir haber henüz yok. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher satışla ilgili haberlerin tartışmalı olduğunu belirtti. Bununla birlikte Boucher, Amerika’nın Suriye’ye her türlü silah satışına karşı olduğunu söyledi ve bu ülkenin Amerika’nın terörizmi destekleyenler listesinde olduğunu hatırlattı:

“Satışla ilgili haberleri gördük. Amerika’nın bu alandaki politikası gayet açıktır. Terörizmi devlet eliyle destekleyen Suriye’ye silah ve her türlü öldürücü askeri malzeme satışına karşıyız. Bu tür satışları doğru bulmuyoruz. Ruslar bizim bu politikamızı biliyor. Bizim görüşlerimizin ne olduğunu da biliyorlar.”

Boucher böyle bir satışı yapan Rus şirket ve kuruluşlarının, terörizm listesinde yer alan ülkelere silah satışını önlemek için çıkartılmış olan Amerikan yasası uyarınca yaptırımlara hedef olacağını da kaydetti. Sözcü bu açıklamayı Rusya Savunma Bakanı Sergei İvanov Amerika ziyaretini tamamlarken yaptı. Rus bakan dün de Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell’la görüştü. Sözcü, bu görüşmede, Suriye’ye silah satışının gündeme gelip gelmediğini bilmediğini de kaydetti.

Haberlere göre, üst düzey İsrailli yetkililer bu satış konusundaki kaygılarını hem Rus hem de Amerikan hükümetine ilettiler.

Moskova, Soğuk Savaş sırasında Suriye’nin silah satın aldığı ülkelerin başında geliyordu. Mali sıkıntı içinde olan Rus savunma sanayinin, SS 26 füzelerinin üretim ve satışına devam etmeyi istediği bildiriliyor.

Amerika’nın uygulayacağı yaptırımlar, füze üreten bir Rus şirketinin Amerikan hükümetiyle iş yapmasını ve Amerika’dan ileri teknoloji satın almasını engelleyecek.

XS
SM
MD
LG