Erişilebilirlik

Felaketten Günler Sonra Meulaboh Yardım Alacak


Birlesmis Milletler’in yardim malzemesi, Endonezya’da bugüne kadar ulasilamayan balikçi köyü Meulaboh’a gönderilebildi.

Açiklamaya göre, çadir, battaniye, çarsaf ve mutfak malzemesinden olusan yardim, Banda Açe’ye sevk edildi. Malzeme buradan helikopterlerle köye nakledilecek.

Bu arada Endonezya hükümeti yüz binlerce insanin barinmasi için felaketzedeler için 24 çadir kent kuracagini açikladi.

Öte yandan Endonezya, tsunami felaketine ugrayan Açe bölgesindeki hükümete karsi 30 yildir savasan isyancilarla geçici ateskes anlasmasina vardigini açikladi.

Endonezyali yetkililer, isyancilarin, yardim konvoylarina saldirdigini ve bir yabanci doktoru kisa bir süre için rehin aldigini öne sürmüstü.

“Özgür Açe” örgütü iddiayi yalanladi, yardim görevlilerine saldirilmadigini bildirdi. Nitekim yardim kuruluslari da isyancilarin saldirisina hedef olmaktan korkmadiklarini duyurdular.

Öte yandan Tayland ve Sri Lanka’da, uluslararasi adli tip uzmanlari tsunami felaketinde ölenlerin kimliklerini belirmeye çalisiyor.

Uzmanlar dis, parmak izi ve D-N-A yöntemini kullanarak, birçogu toplu mezarlara gömülmüs binlerce cesedi tek tek incelemeyi planliyor. Çok sayida yabanci turistin kayip oldugu Tayland’da, arama çalismalarini koordine etmek için özel bir merkez kuruldu.

Yardim çalismalari tüm Güney Asya’da devam ederken, afet bölgelerini temizleme, tamir etme ve salgin hastalik çikmasini önleme çabalari da sürüyor.

Bu arada Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü FAO, felakete ugrayan ülkelerde iki milyon kisiyi besleyebilecek kadar yiyecek bulundugunu fakat bu malzemeyi ihtiyaç sahiplerine ulastirmada zorluklarla karsilasildigini açikladi.

XS
SM
MD
LG