Erişilebilirlik

Türkiye-Rusya: 'İlişkiler Artırılacak'


Basbakan Tayyip Erdogan Moskova’daki temaslarina devam ediyor. Basbakan’in Rusya Devlet Baskani Viladimir Putin’le yaptigi görüsmelerde Irak ve Karabag’la birlikte çesitli bölgesel ve uluslararasi konular ele alindi.

Putin, Irak'in yeniden imari konusunda Türkiye'nin altyapisindan yararlanmak istediklerini söylerken; Basbakan, Karabag sorununa degindi ve Ermenistan Türkiye sinirinin açilmasi için bu konuda Erivan hükümetinden olumlu adim beklediklerini bildirdi.

Konusmasinda Türkiye ile Rusya arasindaki ticaret hacminin geçen yil beklentilerin ötesinde gerçeklestigine de dikkati çeken Basbakan "10 milyar dolarlik hacmin 15 milyar dolara çikacagina inaniyorum" dedi.

Basbakan Erdogan, Moskova ziyaretinin ikinci gününde resmi temaslarina basladi. Kremlin’de Rusya Cumhurbaskani Putin tarafindan agirlanan Erdogan’la yapilan görüsmelerin gündemi, ticaret ve enerji konularinda isbirligi üzerineydi.

Putin gazetecilere yaptigi açiklamada, Rusya’nin Türkiye’ye daha fazla dogal gaz ihraç edecegini ve Rus sirketlerinin, Türkiye’de elektrik santrali kurulmasi projelerine katilacagini bildirdi. Türkiye ve Rusya arasindaki ekonomik isbirliginin düzenli bir artis kaydettigini söyleyen Erdogan ise, ticaret hacminin geçen yil 10 milyar dolari astigina dikkat çekti.

Türk firmalari Rusya’da ve özellikle de, son on yilda insaat patlamasi yasayan Moskova’da, çok sayida insaat projesinde çalisiyor. Türk isadamlari, bu ülkedeki ortaklariyla, mevcut sözlesmeleri uzatmaya çalisiyor.

Basbakan Erdogan, yarin da sürecek ziyareti çerçevesinde, Türk Ticaret Merkezi’nin açilisini yapacak. Son yillarda Moskova’da bu yeni kurulan Türk Ticaret Merkezi de dahil, çok sayida alisveris merkezi açildi. Rusya’da en çok ragbet gören Türk mallari arasinda, tekstil ve giyim ürünleri basi çekiyor.

Geçmiste çok sayida gerginlik yasayan iki ülkenin liderleri, bugünkü görüsmelerinde, aralarindaki iliskileri güçlendirme gereginin altini çizdi. Geçen ay Rusya Cumhurbaskani Putin, Ankara’ya tarihi bir ziyaret yapmis ve taraflar terörle mücadele konusunda isbirliginin yollarini aramisti.

Basbakan Erdogan Rusya gezisinin ikinci gününde Türk Isadamlarini Rus Devlet Baskani Vladamir Putin’le tanistirdi, Erdogan’in Rusya gezisine katilan Türk Rus Is Konseyi Baskani Turgut Gür, geziyi degerlendirirken Putin’in Kuzey Kibris’a uygulanan ambargonun kaldirilmasina tam destek verdigini söyledi.

Turgut Gür’le Aydan Kizildagli'nin yaptigi söylesiyi yukaridaki Real Audio baglantisina tiklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG