Erişilebilirlik

Filistin'de Yeni Bir Dönem Başlıyor


Filistinli lider Mahmud Abbas, dünkü başkanlık seçimini kazandığını açıkladı.

Ancak kesin resmi sonucun bugün geç saatlerde ilan edilmesi bekleniyor. Abbas, sandıkta oy kullanıp çıkanlar arasında yapılan yoklamalara dayanarak, kendisini seçimin galibi ilan etti ve bu başarısını ölen Filistin lideri Yaser Arafat’a borçlu olduğunu bildirdi.

Mahmut Abbas Filistinlilerin şimdi artık kendi bağımsız devletlerini kurmak, güvenliği sağlamak ve İsrail’de tutuklu Filistinlilerin serbest bırakılması için çalışmak durumunda olduklarını söyledi. Abbas seçim kampanyası sırasında, İsrail’le barış için çalışmayı vaat etmişti.

Dünkü seçimler sırasında Filistinliler’in sandık başlarında uzun kuyruklar oluşturması nedeniyle, oy kullanma süresi iki saat uzatıldı.

Yetkililer, bazı Filistinlilerin, İsrail askerlerinin kurduğu kontrol noktalarında bekletildikleri için geciktiklerini, bu nedenle de oy verme süresinin uzatıldığını bildirdi. İsrail, seçimler öncesinde, oy kullanmak isteyen Filistinlilere zorluk çıkartmayacağı yolunda vaatte bulunmuştu.

Filistin seçimlerini izleyen uluslararası gözlemciler ise, kontrol noktalarındaki sorunun, kısa zaman içinde giderildiğini ve oy verme işlemlerinin aksamadığını bildirdi.

Seçim öncesi yapılan yoklamalar, Abbas’ın en yakın rakibini 30 puanlık farkla geride bıraktığını gösteriyordu.

Filistinli militan Hamas örgütü seçimleri boykot ederken, milyonlarca mülteci de, seçim sonuçları geleceklerini çok yakından ilgilendirmesine rağmen, oy kullanamadı.

1948 yılında İsrail’in kurulması ve ardından 1967 yılında patlak veren savaş sonrasında Filistin’i terk etmek zorunda kalan milyonlarca mülteci, Ürdün, Suriye ve Lübnan’daki kamplarda yaşıyor.

Seçim kampanyalarında ve İsrail’le bugüne kadar yapılan barış görüşmelerinde, mültecilerin evlerine dönüş hakkı, öne çıkan konular arasında yer aldı.

Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Mahmud Abbas, mültecilere geri dönüş hakkı verilmesini istiyor.

XS
SM
MD
LG