Erişilebilirlik

AB Tsunami Felaketini Masaya Yatırdı


Avrupa Birliği, Güneydoğu Asya’da yaşanan deprem ve ardından gelen tsunaminin yarattığı etkileri Brüksel’de masaya yatırdı. Olağanüstü nitelikli bir toplantıda bir araya gelen Birlik dışişleri bakanları, global boyutta ve ivedi nitelikli bir yeniden yapılandırma çabası içine girilmesi çağrısında bulundular.

Sağlık ve gelişmeden sorumlu bakanların da katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda doğal felaketler için acil mukabele güçleri kurulmasına yönelik çalışmaların hızlandırılması kararı da verildi. Bu oluşumlarda doktorlar, hemşireler, mühendisler, askerler ve diğer yardım görevlilerinin yer alması öngörülüyor. Avrupa Birliği yetkilileri önerilen bu oluşumun Birleşmiş Milletler gibi örgütlerce öngörülen benzer oluşumlarla çakışmamasına çalışıyor.

Toplantıda Almanya da bir öneri getirdi. Bu öneri zengin Avrupa şehirlerinin Asya’da felakete maruz kalanlarla eşleştirilmesi fikrini içeriyor. Bu eşleştirmedeki amaç ise yardımların daha koordine ve hızlı bir şekilde aktarılması olarak belirginleşiyor. Bakanlar bu önerinin değerlendirilmesine karar verdiler.

Avrupa Birliği bakanları Asya’da felaketten zarar gören ülkelerin borçlarının dondurulması konusunu da ele aldılar. Ancak bu konuda herhangi bir karar çıkmadı. Bu konudaki kararın ay sonunda düzenlenecek olan toplantıda ele alınması öngörülüyor.

Birlik, bugüne kadar vaadettiği yardımları da bir an önce hayata geçirme kararı aldı. Şu ana kadar gerek kurumsal alanda gerekse üye devletler bazında Avrupa Birliği’nden vaad edilen yardımların tutarı 1 milyar 500 milyon euroyu buluyor.

Gelinen aşamada Avrupa Birliği’nin en önemli önceliğini ise salgın hastalıkların önüne geçme ve uzun soluklu ama hızlı bir yeniden yapılandırma faaliyeti oluşturuyor. İngiltere’nin Avrupa işlerinden sorumlu bakanı Dennis McShane bu durumu “Yeniden yapılandırmayı ve bu ülkeler üzerindeki borç baskısını nasıl hafifleteceğimizi konuşmalıyız. Bu olaydan çıkan en önemli ders birlikte işbirliği içinde olmak” sözleriyle özetledi.

XS
SM
MD
LG