Erişilebilirlik

Sumatra'da Yeni Deprem; Güney Asya'da Ölü Sayısı 150 Bin'e Yaklaşıyor


Endonezya’nın Sumatra adası kıyılarında Richter ölçeğine göre 6.5 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi. Son depremin can kaybı ya da tsunami dalgalarına yol açıp açmadığı konusunda henüz bir haber alınamadı.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Güney ve Güneydoğu Asya ülkelerinde deprem ve tsunami felaketinden sonra başlatılan yardım çalışmalarının koordinasyonu konusunda New York'ta Birleşmiş Milletler yetkilileriyle görüştü.

Amerika ve diğer üç ülke, Jayponya, Avustralya ve Hindistan, yardımların hızlandırılması için bir "çekirdek grup" kurduklarını açıklamıştı.

Dışişleri Bakanı Powell, BM yetkililerine, bu ülkelerin, örgütün yardım konusundaki çalışmalarına tam destek vereceklerini ve çalışmaların Birleşmiş Milletler'in liderliği altında yürütüleceğini söyledi.

Powell, felaket bölgesine kısa sürede yardım sağlama yeteneğine sahip ülkelerin, yardım çalışmasını daha iyi koordine edip yürütmek için kurduğu grubun çalışmalarının, uluslararası yardım kuruluşlarının yardım faaliyetini tam olarak üstlenmesinden sonra sona ereceğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı'nın BM Merkezi'ne yaptığı ziyaretten birkaç saat önce Başkan Bush, Amerika'nın, yapacağı yardım miktarını 350 milyon Dolara çıkardığını açıklamıştı. BM yetkilileri bunun bir ülke tarafından söz verilen en büyük miktar olduğunu ve vaadedilen yardımların toplam miktarını 1.1 milyar Dolara yükselttiğini söylediler.

BM Genel Sekreteri'nin yardımların koordinasyonundan sorumlu yardımcısı Jan Egeland, şu andaki acil sorunun, yardımı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak olduğunu bildirdi. Egeland, Endonezya'nın Sumatra adasında deprem ve tsunami'den en çok etkilenen Aceh bölgesine, Sri Lanka'nın bazı yerlerine ve Maldivler'deki bazı küçük adalara yardım ulaştırmanın, yolların ve havaalanlarının kullanılamaz duruma gelmiş olması nedeniyle, çok zor olduğunu belirtti.

Egeland ölü sayısının 150,000'e yaklaştığını ancak kesin sayının belki hiçbir zaman tam olarak bilinemeyeceğini söyledi. Afete uğrayan yerlerde havanın sıcak olması ve açıkta kalan cesetlerin yarattığı salgın hastalık tehlikesi nedeniyle ölülerin hızla toplu mezarlara gömüldüğü bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'da bölgede zamana karşı yarış edildiğini söyledi ve Amerika ve büyük askeri imkanlara sahip olan diğer ülkelerin, alt yapının tahribolduğu yerlere yardım ulaştırma konusunda önemli rol oynadıklarını bildirdi. Annan, özellikle Endonezya'nın Aceh bölgesinde afetzedelere havadan, uçaklar ve helikopterlerle yardım ulaştırmaktan başka çare olmadığını söyledi.

Genel Sekreter ve ABD Dışişleri Bakanı Powell, yardım çabasının uzun vadeli ve etkili olacak şekilde planlanıp yürütülmesi gerektiğini ve gelecek aylarda ihtiyaç duyulacak yardım miktarının birkaç milyar Dolara ulaşabileceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Powell, bugün felaket bölgelerini ziyaret etmek üzere bir heyetle bölgeye gidiyor. Amerikan heyetinde, Başkan Bush'un kardeşi, Florida eyalet valisi Jeb Bush da bulunuyor.

XS
SM
MD
LG