Erişilebilirlik

Erdogan ve Gül Brüksel'e Gidiyor


Avrupa Birliği Zirvesi’ne çok az bir süre kala Türkiye diplomatik temaslara hız veriyor. Brüksel’de zirve kararı açısından belirleyici etki yaratabilecek iki önemli toplantı gerçekleştirilecek.

Türkiye konusunda tarihi kararın verileceği Avrupa Birliği Zirvesi’ne on günden az bir süre kala Brüksel ile Ankara arasındaki diplomasi trafiği yoğunlaşıyor. Bu çerçevede Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bu akşam saatlerinde Brüksel’e geliyor.

Aslında Gül’ün Brüksel ziyaretinin nedeni NATO dışişleri bakanları toplantısı. Ancak son günlerde Avrupa Birliği’nden Ankara’ya verilen mesajlar ve hazırlanan taslak belgelerin yarattığı ortam, Abdullah Gül’ün temaslarının NATO’dan çok Avrupa Birliği’ne odaklanması sonucunu doğuracak. Gül, bu toplantıda aynı masada oturacağı, aynı zamanda Avrupa Birliği üyesi de olan meslektaşlarına Ankara’nın 16-17 Aralık Zirvesi’nden beklentilerini bir kez daha aktarma fırsatı bulacak. Gül’ün, gerçekleştireceği ikili görüşmelerde son gelişmelerin Ankara’da yarattığı rahatsızlığa dikkat çekmesi ve Türkiye’nin beklentisinin açık ve net bir müzakere tarihi olduğunu vurgulaması bekleniyor. Ankara’dan yapılan açıklamada da bu toplantının zirveye yönelik olarak önemli bir etkinlik olarak algılandığı vurgulandı.

Yarın ise Brüksel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırlayacak. Sivil toplum örgütleri tarafından Brüksel’de düzenlenecek bir toplantıya katılacak olan Erdoğan, önemli bir ikili görüşme de gerçekleştirecek. Erdoğan, Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı yürüten Hollanda’nın Başbakanı Jan Peter Balkenende ile akşam saatlerinde uzunca bir çalışma yemeğinde bir araya gelecek.

Toplantıda 17 Aralık’ta açıklanması öngörülen Türkiye kararı konusunda Birlik içinde oluşan son eğilim ele alınacak. Ankara bu toplantıda da çekince, rahatsızlık ve beklentilerini aktarma imkanı bulacak. Balkenende’nin de Avrupa Birliği’nin pozisyonu ve gösterebileceği esneklik konusunda Erdoğan’ı bilgilendirip görüşünü alması bekleniyor. Görüşmede muhtemel karar metinlerinin de masaya yatırılma olasılığı bulunduğu belirtiliyor.

Nabız yoklama görüşmesi olarak tanımlanabilecek bu toplantı zirve öncesinde Ankara ile Brüksel arasında başbakan düzeyinde gerçekleştirilecek olan son görüşme olması nedeniyle ayrı bir öneme sahip.

XS
SM
MD
LG