Erişilebilirlik

16 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Başkan Obama’nın hafta sonu yapılacak zirvede Latin Amerikalı liderlerle bir araya geleceğini hatırlatan Washington Post, Obama’dan, zirvede öncelikle demokrasiye vurgu yapmasını istiyor ve şöyle diyor:

"Obama yönetimi, Latin Amerika politikasını büyük ülkeler üzerinde yoğunlaştırmakla doğru bir iş yapıyor. Aynı şekilde Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ve Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon gibi yapıcı siyasetçilerle yakınlaşma çabası da doğru bir adım. Obama, bu zirvede Latin Amerikalı liderleri dinlemeli, Amerikan dış siyasetinin demokrasiye endeksli yürütüleceğini açıkça belirtmelidir. Bu, hem Küba gibi yıllardır halkın demokrasiden mahrum bırakıldığı, hem de Venezuela gibi demokrasinin yok edilmeye çalışıldığı ülkeler için geçerli olmalıdır."

Ekonomik krizin gazetecilik için de büyük bir tehdit oluşturduğunu savunan, tarafsız, doğru ve şeffaf haberciliğin önemini vurgulayan Boston Globe, internet haberciliğinde aynı hassasiyetin gösterilmediğini bildiriyor ve şöyle diyor:

"Kaliteli gazetecilik pahalı bir iştir. Boston Globe’un bir yaşam mücadelesi verdiği sır değil. Ancak, sadece büyük gazetelerin sağlayabildiği bir habercilik, demokrasiyle yönetilen bir ülkede herkes için çok önemli. Bu krizi nasıl atlatacağımızı bilemiyoruz. Ancak krizi atlatamazsak neler kaybedileceğini biliyoruz."

Los Angeles Times ise gazetecilerin haber kaynaklarını açıklamaya zorlanmaması için federal bir düzenleme yapılmasını istiyo ve şunları yazıyor:

"Anayasanın birinci maddesi, sadece gazetecilerin elde ettikleri bilgileri yayınlama hakkını değil, daha genel anlamda basın özgürlüğünü garanti altına alır. Elbette okuyucular, önemli haberlerin kaynaklarını bilmek ister. Muhabirler ve editörler de bu görüşe katılıyor. Ancak, Los Angeles Polis Teşkilatı’nın siyasetçileri izlemesi, Bush yönetiminin, teröristlerle ilişkili olduğundan şüphe edilen Amerikan vatandaşlarını mahkeme kararı olmadan dinlemesi gibi gelişmeler, gizli kaynaklar tarafından ortaya çıkartıldı. Kongre’nin bu konuda yapacağı düzenleme, sadece bir mesleğin mensuplarının korunmasına değil, bir kamu hizmetinin yapılmasına olanak sağlayacak nitelikte olmalıdır"

XS
SM
MD
LG