Erişilebilirlik

Obama IŞİD'le Mücadelede Kararlı


Obama IŞİD'le Mücadelede Kararlı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Obama Yönetimi, IŞİD militanlarıyla mücadele amacıyla uluslararası koalisyon kurma çabalarını bu hafta da New York’ta sürdürüyor. Başkan Obama Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, IŞİD’e karşı mücadale için bir kez daha destek çağrısında bulunacak

Kürt güçler ve IŞİD militanları arasındaki çatışmalar yoğunlaşırken Amerikan ve Fransız savaş uçakları, Irak’ta hava saldırılarını sürdürüyor. Buarada Amerikan askerlerinin Irak’a girmesine karşı çıkan Şiiler’in gösterilerine sahne olan Bağdat’ta bombalı saldırılarda birçok kişi hayatını kaybetti.

Amerika’nın kara harekatı yapmayacağını defalarca tekrarlayan Başkan Obama, operasyona, uluslararası toplumun destek verdiği Irak ve Suriye güçlerinin liderlik edeceğini söylüyor:

“IŞİD’e yönelik müdahaleye 40’ın üzerinde ülke eğitim, teçhizat ve insani yardım alanında destek veriyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısında IŞİD tehdidine karşı destek çağrısında bulunmaya devam edeceğim.”

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Samantha Power, Başkan Obama’nın konuşması hakkında ön bilgi verdi:

“Başkan Obama yarın yabancı teröristler konusunda daha önce benzeri görülmemiş bir zirve toplantısına katılacak. Irak ve Suriye’deki militanlara mali desteği kesmek, köktendincilerin şiddet eylemlerini durdurmak ve IŞİD’in ideolojisini yaymasını engellemek için halkı harekete geçirmek, ele alınacak konulardan bazıları.”

Henüz hiçbir ülke, Suriye’ye hava saldırısı düzenleme konusunda Amerika’ya destek vermese de Samantha Power, umutlu:

“Başkan Obama’nın Suriye’ye havadan müdahale kararı alması durumunda Amerika’nın yalnız kalmayacağını tahmin ediyorum.”

Kongre’nin her iki kanadı da geçen hafta Suriye’deki ılımlı isyancılara eğitim ve teçhizat yardımı yapılmasını onaylasa da bazı siyasetçiler karara kuşkuyla bakıyor. Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul da bunlardan biri:

“Saddam Hüseyin’den Beşar Esat’a ve Muammer Kaddafi’ye kadar tarih hep tekrar ediyor. Batılı ülkeler araya girip diktatörleri deviriyor. Diktatörler devrilince karmaşa çıkıyor ve meydan radikallere kalıyor. Buna birçok kez tanık olduk. Arap ülkelerindeki iç savaşlara karıştığımız zaman başarısız olduğumuzu bir türlü anlamak istemiyoruz.”

Kongre, IŞİD militanlarına karşı düzenlenecek operasyonlarla ilgili kararı, Kasım ayındaki ara seçimlere kadar tatile girmeden önce geçen Cuma günü onayladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG