Erişilebilirlik

Trump’ın İngiltere’ye Davet Edilmesi Tartışma Yarattı


Başkan Donald Trump’ın İngiltere Başbakanı Theresa May tarafından İngiltere’ye davet edilmesi bu ülkede tartışma yarattı.

Trump yemin edip göreve resmen başladıktan sonra Beyaz Saray’da ilk olarak İngiltere Başbakanı Theresa May’i ağırlamıştı. Bu ziyaret sırasında İngiltere Başbakanı, Donald Trump’ı İngiltere Kraliçesi ve hükümeti adına İngiltere’ye davet etmişti.

Donald Trump da daveti memnuniyetle karşıladığını belirtti ancak ikili olası gezinin tarihi konusunda bir açıklama yapmadı. Gezinin tarihi netleşmemiş olsa da Trump’a davet teklifinin yapılmış olması bile İngiltere’de muhalif seslerin yükselmesine yetti.

Başkan Trump’ın İngiltere’ye gelmesini istemeyen İngiliz vatandaşları imza kampanyası başlattı ve yaklaşık 1 milyon 850 bin imza topladılar. Diğer yandan, Trump’ın İngiltere ziyaretini düzenlemesini isteyenler de ayrı bir imza kampanyası başlattı ve onlar da 311 bin imza topladı.

Ziyaretin olmamasını isteyenlere İngiliz bazı parlamenterler de destek verince konu parlamentoya taşındı. Parlamento içerisindeki tartışma devam ederken bir grup da bina önünde Trump’ı protesto gösterisi düzenledi.

İngiltere parlamentosunun genel kurul salonu yerine küçük bir odasında yürütülen tartışmanın herhangi bir yaptırımı bulunmuyor. Tartışma oturumu daha çok, İngiliz milletvekillerinin Trump’la ilgili görüşlerini paylaşmaları duyurmaları ve toplanan imzalara yanıt verilmesi niteliği taşıyor.

Donald Trump’ın İngiltere ziyaretine karşı çıkan milletvekilleri genel olarak Trump’ın nüfusunun çoğunluğu Müslümanlardan oluşan 7 ülke vatandaşlarına Amerika’ya giriş yasağı getiren kararnamesi ve seçim kampanyası sırasında kadınlara yönelik kullandığı ifadelerden duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Bu milletvekilleri Trump’ın İngiltere ziyaretinin resmi ziyaret kapsamından çıkarılması ve 2020 yılına kadar ertelenmesi görüşünü savundular.

İngiltere Başbakanı Theresa May daha önce yaptığı açıklamada Başkan Donald Trump’a yapılan resmi davette bir değişiklik olmayacağını duyurmuştu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da “Başkan Donald Trump Birleşik Krallık ve Amerika arasındaki ilişkiye inanılmaz önem veriyor ve mümkün olan en kısa zamanda bu ülkenin güzel insanlarını ziyaret etmek istiyor” ifadesi kullanılmıştı. Ziyaretin bu yılın sonlarına doğru düzenlenmesi öngörülüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG