Erişilebilirlik

‘Ohal Yasası Düşünceleri Cezalandırmak İçin Kullanılmasın’


Özgür Gündem gazetesinin, terör örgütü PKK’nın devamlı olarak propagandasını yaptığı iddiasıyla, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından geçici süreyle kapatılması ve 24 gazetecinin gözaltına alınmasına uluslararası basın örgütleri tepki gösterdi.

Aralarında, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Freedom House, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) gibi çok sayıda uluslararası örgüt, gazetenin mahkeme kararıyla kapatılması ve gazetecilerin gözaltına alınmasının ardından yayınladıkları açıklamalardaü bu kararın kabul edilemez olduğunu savundular.

CPJ: ‘Darbe girişimi gazete kapatmayı meşrulaştırmaz’

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), yaptığı yazılı açıklamada, Özgür Gündem gazetesinin kapatılması ilgili alınan mahkeme kararının geri çekilmesi ve davanın düşürülmesi gerektiğini savundu.

CPJ açıklamasında, alınan mahkeme kararıyla polisin Özgür Gündem gazetesinin İstanbul’daki merkezini basıp 21 gazeteciyi gözaltına aldığı ve gazeteyi kapattığı vurgulandı. CPJ, ayrıca baskın anını izleyen IMC TV’nin muhabir ve kameramanın da tutuklandığına dikkati çekti.

Gazetecileri Koruma Komitesi Avrupa ve Orta Asya Koordinatörü Nina Ognianova, Türkiye’de uzun bir süredir yetkililerin sistematik bir şekilde adalet sistemi aracılığıyla Özgür Gündem gazetesini sürekli taciz ettiklerini belirterek, “Temmuz ayındaki darbe girişimi, Kürtler’i destekleyen bir gazeteyi kapatıp burada çalışan gazetecileri gözaltına almayı hiçbir şekilde meşrulaştırmaz” dedi.

‘Gazetecileri serbest bırakın’

Adli makamlar ve yetkililere çağrıda bulunan Ognianova, gözaltına alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını ve gazetenin yeniden yayınlanmasına izin verilmesini istedi.

Amerika’nın Sesi’ ne, konuşan Gazetecileri Koruma Komitesi yetkilileri, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gazetecilerin gözaltı ve tutuklamalarıyla ilgili süreci yakından takip ettiklerini ifade ettiler. Tutuklu ve gözaltında olan gazetecilerin sayıları ve son durumlarıyla ile ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini belirttiler.

Calingaert: ‘Medya’ya yönelik baskı artıyor’

Freedom House, Özgür Gündem gazetesinin kapatılması ve çok sayıda gazetecinin gözaltına alınmasının ardından yaptığı açıklamada, bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti.

Freedom House, terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle Özgür Gündem gazetesi için alınan kapatma kararını medyaya ve düşünce özgürlüğüne yönelik baskının giderek artması olarak değerlendirdi.

Freedom House Başkan Yardımcısı Daniel Calingaert, Özgür Gündem gazetesinin kapatılıp çalışan gazetecilerinin gözaltına alınmasını “rahatsız edici bir gelişme” olarak niteledi.

Calingaert ,“Türkiye, medyaya uyguladığı baskının ölçüsünü arttırıyor. Hükümet almış olduğu olağanüstü hal kararını, düşünceleri nedeniyle insanları cezalandırmak için kullanmasın. Gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılmasını. Gazetenin de yayını sürdürmesine izin verilmesini istiyoruz’ dedi.

RSF: ‘Amaç sansür’

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü de (RSF), yaptığı açıklamada, “Özgür Gündem gazetesini kapatmak gibi bir orantısızlığı kabul etmiyoruz amaç sansürlemek” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG