Erişilebilirlik

TACCI: 'Türkiye Amerika’yı Yanında İstiyor'


Ali Koçak Aziz Sancar’a TACCI adına ödül veriyor.
Ali Koçak Aziz Sancar’a TACCI adına ödül veriyor.

Darbe girişiminin sonrasında Türkiye ile ABD arasında siyasi ve askeri düzeyde çeşitli tartışmalar yaşanırken, iki ülke arasında ticari ilişkilerin şu andaki durumu ve geleceği de merak konusu.

ABD’deki Türk ve Amerikan şirketlerini, Türkiye ve ABD’den çeşitli ticaret ve sanayi odalarını bünyesinde toplayan, Türk Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası (TACCI), Türkiye’de yaşanan gelişmelerin iki ülke arasında ticareti etkilemeyeceği görüşünde.

TACCI Başkanı ve John Jay Adli Kriminoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ali Koçak, darbe girişiminin ardından,Türkiye ile ABD arasında yaşanan son siyasi ve askeri görüş ayrılıklarının giderileceği ve ilişkilerin normalleşeceğini söylüyor.

"Türkiye ile ABD arasında ticari ilişkiler kopmaz "

Amerika’nın Sesi’ ne konuşan Koçak, “Türk Amerikan ilişkileri köklü ilişkilerdir, yıllara dayalı ilişkidir. Bu ilişki hem dostluk ilişkisidir hem de menfaat ilişkisidir. Hem Amerika’nın hem de Türkiye’nin birbirlerine ihtiyacı var. Hem ekonomik hem siyasi. Dolayısıyla son gelişmelerin ardından bu ilişkinin çok kolay yıpranacağını zannetmiyorum. Şu an gelinen durumda ticari ilişkilerin hemen kopma gibi bir durumu yok. İlerisi için de böyle bir beklenti de yok ” dedi.

"Darbe girişimi sonrası Türkiye her konuda ABD’den destek istiyor"

Yaşanılan darbe girişimin ardından Türkiye’nin çok zor günler geçirdiğine işaret eden Koçak, “ Türkiye’nin üzerine bu belalar geldi. Türkiye haklı olarak bu durumda da Amerika’nın yanında olmasını istiyor. Bu beladan kurtulmak için Amerika’nın bu konuda Türkiye’ ye destek olmasını istiyor. Türkiye yaşadığı bu darbe girişimi sonrasında haklı olarak müttefiklerinin yanında olmasını istiyor. Ümidimiz Amerika’nın bu konuda Türkiye’ye her türlü desteği vermesi” dedi

"Amerikalı işadamları şaşkın"

TACCI’nin, ABD’deki iletişim ağına bağlı olarak Türkiye ile iş yapan Amerikalıların ve Amerikalı şirketlerin darbe girişimi sonrasında şok içerisinde olduklarını vurgulayan Koçak, “Hepsi şaşkın bir durumda. Bir çok şeyi detaylı olarak bilmiyorlar. Siyasetten çok ticaretle daha ilgili insanlar oldukları için, politikayı bilmedikleri için büyük bir şaşkınlık içerisindeler. Sürekli, ’Ne oluyor?‘, sorusuyla karşı karşıya kalıyoruz. Biz de Türkiye’deki bazı bilinen şeyleri Amerikalı muhataplarımıza anlatıyoruz. Türkiye’de ihanetler olduğunu anlatıyoruz. Bilinen durumları onlara izah etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

"İhanet edenlerle iş yapmayacağız"

Koçak, Türk Amerikan Sanayi ve Ticaret Odası olarak özellikle kendi başkanlığı döneminde hiç bir kimseye ayrımcılık yapmadan hizmet vermeye çalıştığını belirtti. Koçak, ”Ne politik görüşleri dikkate alıyoruz ne de din, görüşleri dikkate alıyoruz. Biz ayrım yapmadan herkese eşit mesafedeyiz. Biz bir ticari kurumuz, amacımız iş adamlarına hizmet. Tabi ki bunu yaparken ihanet yapan insanlarla iş yapmamızın bundan sonra imkanı olmayacaktır. Her Türk vatandaşı, her vatanını seven Türk’ün siyasi görüşüne bakmadan biz hizmete hazırız. Ne bir kişiyle ne de politik bir partiyle bağlantımız var. Sadece vatanını milletini seven iş adamalarıyla iş birliği yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG