Erişilebilirlik

Rusya'dan NATO'nun Planlarına Tepki


Rusya'dan NATO'nun Planlarına Tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Rusya, Polonya ve Baltık ülkelerine sınırı olanlar dahil birçok bölgede askeri tatbikat yapıyor. Yetkililer, Rus güçlerinin NATO’nun Rusya sınırına yakın bölgelere askeri güç konuşlandırma planlarına karşılık vermek üzere eğitildiğini söylüyor. Rusya, geçen yıl Ukrayna’dan ayırdığı ve topraklarına kattığı Kırım’a da nükleer başlık kapasitesi olan uzun menzilli silahlar yerleştireceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, birliğin doğu sınırına yani Polonya ve Baltık ülkelerine NATO gücü konuşlandıracaklarını açıkladı. Stoltenberg, “Yaptığımız her şey savunma odaklı ve orantılı. Ayrıca uluslararası politika kurallarımızla uyumlu” diye konuştu.

Bu açıklamayı reddeden Moskova NATO’yu, eski Sovyet bloğu ülkelerine asker konuşlandırılmasına karşılık vermekle tehdit etti. Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, NATO’nun Romanya’da füze kalkanını faaliyete geçirmesini “Bu tabi ki bizim için tehlikeli teşkil ediyor. Biz de buna karşılık vermek zorunda kalacağız. Eğer Romanya hedefte olmanın ne demek olduğunu bilmiyorsa, biz kendi güvenliğimiz için bazı önlemler almak zorundayız” diyerek sert bir dille eleştirdi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Rusya’nın füze kalkanına verdiği tepkiyi kasıtlı olarak abarttığını söylüyor.

Arnavutluk’ta toplanan NATO Parlamenter Asamblesi Başkanı Mike Turner da “NATO, Avrupa Birliği ve hatta Rusya, Yugoslavya’daki bölünmelerin ve karışıklıkların üstesinden gelmek için birlikte çalışıyordu. O zamandan sonra Rusya bizimle çalışmaktansa bize karşı çalışmanın çıkarlarına daha iyi hizmet edeceğine karar verdi. Ayrıca Rusya, dünya sahnesinde daha etkili olmak için, diğer ülkeleri bölmek ve hatta komşularına karşı güç kullanmak gerektiğini düşünüyor” sözleriyle Rusya’nın saldırgan tutumuna karşı uyardı.

Rusya’nın NATO Daimi Temsilcisi Alexander Grushko, NATO’yu Soğuk Savaş dönemine ait güvenlik yöntemlerine başvurmakla suçladı. Grushko, bir Rus gazetesine yaptığı açıklamada, NATO ile ilişkilerin daha da kötüleşebileceği sinyali verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG