Erişilebilirlik

Bağdat Haftaya Sakin Ama Sancılı Başladı


Bağdat Haftaya Sakin Ama Sancılı Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Cumartesi günü Yeşil Bölge’ye giren ve meclisi basan binlerce kişi 8. Yüzyılda yaşayan Şii imam Musa El-Hadim’i anma gününe katılmak üzere bölgeden ayrıldı.

Şii lider Muktada El Sadr, hükümet değişikliği ya da erken seçim çağrısı için Cuma günü Yeşil Bölge’ye dönme taahhüdünde bulundu.

Birçok milletvekili, El Sadr destekçilerinin meclisi basması ve yeni hükümet talep etmesinin ardından bölgeyi terketti.

Milletvekillerinin dönüp-dönmeyeceği belirsizliğini koruyor. Meclis üyelerinden Serwan Sereni, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masumi ile Başbakan Haydar El Abadi ve milis liderler arasındaki görüşmeden sonuç çıkmadığını söyledi.

Protestonun kansız olması, güvenlik güçlerinin göstericilere duyduğu sempatiden ya da “müdahale etmeyin” şeklinde emir almış olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Protestoda kan dökülmedi ancak Irak Meclisi’nin Kürt Demokratik Partisi üyesi Sereni, protestonun siyasi sürece önemli zarar verdiğini söyledi.

Sereni, “Bağdat’ta olanlara tamamen karşıyız, Sadr’ın partisinin 34 sandalyesi var ve bize yeni kabine empoze etmeye çalışıyor” dedi.

Güçlü politik Şii din adamı Muktada El Sadr, teknokratların şimdiki yönetimi devralmasını istiyor. Siyasi partiler ise Başbakan Abadi’nin bakanlarını görevden almasını reddediyor.

Sadr’a bağlı milletvekillerinden Dhiaa el Assadi Amerika’nın Sesi’ne Cumhurbaşkanı, Başbakan ve farklı siyasi partilerin görüştüğünü ancak bir çözüm çıkmadığını kaydetti. Assadi, bununla birlikte krizin IŞİD ile savaşı etkilemediğini söyledi.

Assadi, Bağdat’taki siyasi süreç ile IŞİD’e karşı savaşın farklı olduğunu vurguladı.

Kürtler’in 2003’ten bu yana yeni demokratik Irak’ta olumlu rol oynadığını belirten Sereni ise, hiçbir hükümetin Kürtler’in haklarını korumadığını söyledi. Sereni, Kürtler’in ve Sünniler’in bağımsızlık yönünde adım atması gerektiğini de ileri sürdü.

Sereni, “Amerika Başkan yardımcısı Joe Biden tarafından önerilen Irak’ın 3 bölgeye ayrılması önerisinin Amerika, İngiltere ve Birleşmiş Milletler tarafından hayata geçirilmesinin zamanı,” dedi.

Biden, 2006’da Irak’ta Kürt, Sünni ve Şii toplumlar için üç otonom bölge önermişti. Biden’ın önerisinde Bağdat’ta merkezi bir hükümet de yer alıyor.

Protestonun şiddeti azalsa da Irak’ta şiddet sürüyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre geçen ay Irak’ta 410 sivil yaşamını yitirdi, 973’ü yaralandı. Sadece Bağdat’ta hayatını kaybedenlerin sayısı 232.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG