Erişilebilirlik

BM’den ‘Tansiyonu Düşürün’ Çağrısı


Stephane Dujarric
Stephane Dujarric

Hava sahasını ihlal ettiğini iddia eden Rus savaş uçağının, Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından Birleşmiş Milletler, son gelişmelerden ciddi endişeli olduğunu açıkladı. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında genel sekreterin taraflara tansiyonun düşürülmesi için gereken tüm önlemlerin acilen alınması çağrısında bulunduğunu söyledi.

BM Sözcüsü Dujarric, Türk hava sahasını ihlal ettiği iddia edilen Rus savaş uçağının açılan ateş sonucu düşürülmesi konusuna bir gazetecinin sorusunu. “Yaşanan gelişmeleri ciddi endişeyle izliyoruz” dedi. Genel Sekreter Ban Ki-moon’ un olayla ilgili fotoğraf, video görüntülerinin ve kayıtların da yapılacak ayrıntılı bir inceleme sonucunda yaşananları açıklığa kavuşturacağını görüşünde olduğunu belirtti. Araştırma sonuçlarının bu tür olayların yeniden tekrarlanmasını önleyeceği umudunu taşıdığını, bölgeye yapılan hava saldırılarında sivillerin zarar görmemesi için operasyon yapan tarafların daha dikkatli olması ve sivillerin zarar görmesini önleyecek tedbirlerin arttırılması yönündeki görüşlerini hatırlattığını söyledi.

Acil koduyla mektup

Türkiye, BM Daimi Temsilciliği aracıyla Rus uçağının düşürülmesi olayıyla ilgili Genel Sekreter Ban Ki-moon ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne bilgi verdi. Yazılı olarak yapılan bilgilendirme acil koduyla, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Halit Çevik’in imzasıyla bir mektupla sunuldu. Mektupta şöyle denildi:

“Hangi ülkeye ait olduğu bilinmeyen iki adet SU-24 tipi uçağın Türkiye’nin Yayladağı-Hatay bölgesinde hava sahasına girdiği , uçakların beş dakika içerisinde on kez hava sahasının ihlal ettikleri ve rotalarını değiştirmeleri konusunda uyarıldı. İki uçak da 19 bin feet yükseklikte uyarılara aldırmadı. Yerel saat ile 09.24.05'te 17 saniye süreyle Türk hava sahası ihlal edildi. Türk hava sahasını ihlal eden uçaklardan birinin bölgede devriye görevi yapan F-16 savaş uçaklarınca uygulanan angajman kuralları gereği Türk hava sahasında vuruldu. Vurulan uçak sınırın Suriye tarafına düştü."

Türkiye'nin angajman kurallarını birçok kez diğer ülkelerle de paylaştığı ifade edilen mektupta, Türkiye'nin uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde, kendi vatandaşlarını ve sınırlarını korumak için gerekli önlemleri almakta tereddüt etmeyeceği, konuyla ilgili BM ve BM Güvenlik Konseyi’nden bir talepte bulunulmadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG