Erişilebilirlik

Almanya Sığınmacı Yasasını Değiştiriyor


Eylül ayında on binlerce sığınmacının geldiği Almanya'da mülteci yanlısı hava son günlerde tersine dönmeye başladı. Eylül ayı başında Almanya’ya giriş yapan ve özellike Münih tren garında çiçekler ve sevgi seliyle karşılanan mülteciler konusu giderek ülkenin siyasetini sarsan bir krize dönüşüyor.

Müllteciler hakkındaki tartışmalar sonrasında Federal Hükümet İltica Yasası'nda değişiklik yapmaya karar verdi.

Bugün Federal Meclis’te İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere tarafından tanıtılan değişiklik planı, iltica başvurularının daha hızlı sonuçlandırılmasını, bazı ülkelerin güvenli olarak ilan edilmesini ve hızla yeni mülteci yurtları inşa edilmesini öngörüyor. Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen ve meclisten de geçmesine kesin gözüyle bakılan yeni İltica Yasası'nın 1 Kasım’da yürürlüğe gireceğinden yola çıkılıyor.

Yeni yasanın en önemli özelliklerinden biri, savaş ve siyasi nedenlerle değil, ekonomik gerekçelerle sığınma başvurusunda bulunanların ülkelerine geri gönderilmesi planı. Buna göre Arnavutluk, Kosova ve Karadağ güvenli ve ‘insan haklarının tehlikede olmadığı’ ülkeler statüsüne alınarak, bu ülkelerden gelen mülteciler bir kaç hafta içinde sınır dışı edilebilecek.

Buna karşılık yeni yasa, Almanya’da kalma perspektifi olanların koşullarının düzeltilmesini hedefliyor. Bu kapsamda sığınmacının ülkeye ilk başvuruyu yaptığı dönemden başvuru sonuçlanana kadar veya en fazla 5 aylık dönem boyunca sığınmacı başına bakım, barınma ve diğer giderler için aylık 670 Euro tutarında yardım yapılması amaçlanıyor. Federal bütçede mülteciler için inşa edilecek konutlara 500 milyon Euro, 18 yaşından küçük sığınmacıların bakımı için de 350 milyon Euro’nun ayrılması yasanın koyduğu başka bir hedef.

Sığınmacıların barınması ve bakımı konusunda yerel yönetimlere verilmek üzere tasarlanan yardımın bu yıl 2 milyar Euro’ya çıkarılacağı da duyuruldu. Yetkililer yıl sonuna dek 1 milyona yakın sığınmacının Almanya’ya giriş yapmış olacağından yola çıkıyor.

Bundan bir süre önce serbest dolaşımı öngören Schengen Anlaşması'nı askıya alarak sınırlarında yeniden pasaport kontrolu uygulamasına başlayan Almanya, sığınmacıların adil bir şekilde AB ülkelerine dağıtılmasını talep ediyor.

Öte yandan yoğun sığınmacı akını karşısında Alman kamuoyundaki tepkiler ve Başbakan Angela Merkel'in sığınmacılar konusundaki tutumuna Birlik partilerinin tabanından suçlamalar artıyor.

Kamuoyunda destek kaybeden Merkel’e açık bir şekilde, “Sınırların açılması büyük bir hataydı” şeklinde kazan kaldıran CDU’nun kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik’in Genel Başkanı Horst Seehofer ‚“Ülkede düzen kalmadı, sığınmacı politikalarının sistemi yok ve bu hukuk devletinde kaygı verici bir durum” diyerek eleştirilerini yoğunlaştırdı. Merkel ise şimdiye dek bulunduğu pozisyonu koruyarak, Almanya’nın mülteci krizinin altından kalkabilecek kapasitesi olduğunu ve krizin Alman politikasını bir dönüm noktasına getirdiğini söyledi.

Bu arada Alman basınında mültecilerle ilgili haberlerde son günlerde mülteci ve sığınmacılar arasında yaşanan dinsel ve mezhepsel sürtüşmelerin ön plana çıktığı dikkat çekerken, dün akşam Almanya'nın doğusundaki eyaletlerden Thüringen'in başkenti Erfurt'ta, İslam karşıtı Almanya için Alternatif, AfD tarafından düzenlenen gösteriye aralarında çok sayıda neonazinin de bulunduğu en az 5 bin kişi katıldı.

Erfurt'ta bir hafta önce yine AfD tarafından düzenlenen ırkçı gösteriye yalnızca 500 kişi katılmıştı. Pazartesi akşamı Dresden’de İslam ve göçmen karşıtı Pegida hareketinin düzenlediği gösteriye ise en az 8 bin kişi destek vermişti. Almanya’daki ırkçı gelişmelerle bağlantılı bir rapor yayınlayan Avrupa Konseyi Azınlıkların Korunması Komisyonu, ülkede Müslümanlar, Yahudiler ve diğer halk gruplarına karşı 'düşmanca iklimin' yoğunlaştığına ve son beş yılda yabancı düşmanlığının arttığına dikkat çekti.

Kanada ise Almanya’da yabancı düşmanlığının artması nedeniyle, özellikle Almanya’nın doğusuna gidecek olanlara dikkatli olmaları çağrısında bulundu. Yabancı düşmanı grupların ırkçı tavırları ve dış görünüşleri nedeniyle yabancıya benzeyenleri hedef aldıkları kaydedilen seyahat uyarısında, Almanya’ya gideceklerin gösterilerden de şiddete dönüşme ihtimali nedeniyle uzak durmaları istendi. Amerika’da Ocak ayında benzer bir açıklamada, Pegida’nın eylemlerini gerekçe göstererek ABD vatandaşlarına ‘tehlike altında olduklarını’belirtmiş ve Dresden ve Leipzig’in yanı sıra Berlin, Frankfurt, Münih, Köln ve Düsseldorf şehirlerden uzak durulmasını tavsiye etmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG