Erişilebilirlik

Jeffrey: Erdoğan Erken Seçim Umuyor


James Jeffrey
James Jeffrey

ABD Ulusal Güvenlik Başdanışman Yardımcısı Ben Rhodes,Türkiye’nin terörist hedeflere karşı harekete geçme hakkı olduğunu söyledi; bölgedeki ülkelerin de IŞİD’i yok etmek için birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydetti

Beyaz Saray, Türkiye’nin IŞİD’e karşı başlattığı operasyonları memnuniyetle karşıladı. ABD Ulusal Güvenlik Başdanışman Yardımcısı Ben Rhodes, Irak’taki PKK kamplarını da kapsayan operasyon hakkında konuşurken, Türkiye’nin terörist hedeflere karşı harekete geçme hakkı olduğunu söyledi; bölgedeki ülkelerin de IŞİD’i yok etmek için birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Başkan Barack Obama’ya Afrika seyahatinde eşlik eden Rhodes, PKK’nın bir terör örgütü olduğunun altını çizerek, “İşbirliği içinde olduğumuz tüm tarafların, bu mücadelede ortak hareket etmesini umuyoruz ve elbette Kuzey Irak’taki Kürt yönetimiyle yakın işbirliği içindeyiz, diyalog kanallarımız açık. Türkiye’nin elbette terörist noktaları hedef alma hakkı var. IŞİD’e karşı mücadeleyi hızlandırmış olmalarından da çok memnunuz. Önümüzdeki günlerde de, bu konudaki görüşmelerimiz sürecek” dedi.

Rhodes, Türkiye’nin başlattığı operasyonun Suriye ve Irak’taki IŞİD hedeflerini etkisiz hale getirmede daha etkili olacağına inandıklarını, bu hedefe ulaşmak için de bir dizi farklı ortakla çalıştıklarını da kaydetti.

Amerika, Pazar günü Suriye ve Irak’taki IŞİD hedeflerine 30’dan fazla saldırı düzenledi.

Washington yönetimi yetkilileri, Türkiye’nin müdahalesinin uzun zamandır devam eden görüşmelerin meyvesi olduğunu söylüyor. Operasyon Suruç’ta 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan ve ardından Türk güvenlik güçlerini hedef alan kanlı saldırılar sonrasında başlatıldı.

Türkiye, üç güvenlik görevlisinin ölümünden ve bazı sivillerle, kamu görevlilerinin kaçırılmasından PKK’yı sorumlu tutuyor. Ankara’nın PKK’ya yönelik operasyonu ise üç yıl ilan edilen ateşkesi tehlikeye attı. PKK, ateşkesin sona erdiğini açıkladı.

Amerika’nın IŞİD’le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, dün attığı bir tweet mesajında, Türkiye’nin PKK’yı hedef alan hava operasyonlarıyla, IŞİD’e karşı mücadele konusunda Türkiye ile Amerika arasında varılan son mutabakat arasında herhangi bir bağ olmadığını söyledi.

Ancak, San Francisco Üniversitesi uzmanlarından Stephen Zunes, Türkiye’nin PKK’yı hedef alan operasyonlarının durumu daha da karmaşık hale getirdiğini söylüyor.

Zunes, “PKK ve Suriye’deki müttefikleri YPG, IŞİD’e karşı mücadelede en etkili kuvvetlerdi. Dolayısıyla, Türkiye, Amerika’dan aldığı bombalarla, IŞİD’e karşı mücadelede Amerika ile işbirliği yapan Kürt kuvvetlerini hedef alıyor. Bu da zaten iyice karışık bir durumda olan bölgeyi daha da karmaşık hale getiriyor,” dedi.

Zunes gibi Amerika’nın eski Irak Büyükelçisi James Jeffrey de operasyonun Türkiye’deki iç politik durumla ilintili olduğu görüşünde. Halen Washington Yakındoğu Politikaları Enstitüsü’nde uzman olan Jeffrey, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Haziran seçimlerinde meclisteki çoğunluğu elde edemeyen AKP’ye desteği arttırmayı hedeflediğini söylüyor. Jeffrey, belki de Erdoğan, bir-iki ay içinde erken seçime gitmeyi umuyor, anketler de az bir farkla da olsa AKP’nin çoğunluğu elde edebileceğini gösteriyor. Belki Erdoğan, olağanüstü bir durum yaratarak, bu hedefe ulaşmayı umuyor,” dedi.

James Jeffrey, geniş çaplı bir askeri operasyon beklemezken, hava saldırılarının, Amerika’ya İncilik Üssü’nü kullanma izni verilmesinin, IŞİD’in militan, para ve silah geçişlerini zorlaştırmak için sınır güvenliğinin arttırılmasının etkili olabileceğini düşünüyor.

Türk medyası Ankara’nın, Suriye’nin kuzeyinde “uçuşa yasak bölge” oluşturulması konusunda Amerika’yı ikna ettiğini yazıyor. James Jeffrey, yasak bölge karşılığında İncirlik Üssü’nün kullanılmasına izin verdiğini belirtiyor. Emekli diplomat, Amerika’ya İncirlik Üssü’nü açma karşılığında, Washington’un uçuşa yasak bölgeye ve bir ölçüye kadar tampon bölgeye destek vereceğini, bu şekilde sınırın geçişlere kapatılacağını, Suriyeli mültecilerin Türkiye’ye geçmeden kalmasını sağlayacağını ve Esad üzerinde baskı oluşturulacağını kaydetti. Jeffrey, Amerikan hükümeti henüz bunu teyit etmediğine de dikkati çekiyor.

Türkiye, son gelişmelerin, Özgür Suriye Ordusu ve diğer ılımlı güçlerini korumak için Suriye sınırında güvenlikli bölge oluşturulması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG