Erişilebilirlik

Irak Ramadi’yi Geri Almak İçin Operasyon Başlattı


Irak hükümeti, ordunun Sünni Anbar ilini IŞİD militanlarından geri almak üzere operasyon başlattığını bildirdi.

Irak devlet televizyonunda yapılan açıklama, IŞİD militanlarının iki hafta önce Anbar’ın merkezi Ramadi’yi ele geçirmesini izliyor. IŞİD’in son hamlesinden bu yana Irak ordusu ve orduya yardım etmek üzere gönüllü olan Şii milisler Ramadi’nin doğusuna yığınak yapıyordu.

Anbar, başkent Bağdat’ın batısında, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan sınırına kadar uzanan çoğu çölden oluşan bir coğrafyaya yayılmış durumda. IŞİD geçen yıldan bu yana nüfusunun çoğunluğu olan bu ili kontrolu altında bulunduruyor. Buna ilin en büyük kentlerinden Felluce de dahil.

BBC televizyonuna konuşan Irak Başbakanı Haydar el Abadi, ordusuna tam güveni olduğunu, Ramadi’nin birkaç gün içinde geri alınmasını beklediğini söyledi.

Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter’ın, Irak ordusunun IŞİD militanlarıyla çarpışmaya isteksiz olduğu yönündeki açıklamasının ardından gerilen ilişkileri düzeltmek amacıyla Başkan Yardımcısı Joseph Biden, dün Irak Başbakanı Abadi’yle telefon görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray, IŞİD’le çarpışma konusunda Irak’a desteğini yinelerken, Irak ordusunun Ramadi ve ülkenin diğer bölgelerinde yaptığı “büyük fedakarlık ve cesarete” vurgu yapıldı. Biden ayrıca Amerika’nın Irak ordusunun eğitimi ve teçhizatlandırılma sürecini hızlandıracağını bildirdi.

Carter’ın ifadelerine açıklık getirmeye çalışan, Obama yönetiminden bir yetkili, Savunma Bakanı’nın açıklamalarının yalnızca Ramadi’nin kaybıyla sınırlı olduğunu, Iraklı yetkililerin dahi komuta kademesinde, planlama ve sevkiyatlarda kırılmalar yaşandığını itiraf ettiklerini söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG