Erişilebilirlik

Hollande ve Putin Ukrayna'yı Görüştü


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rus mevkidaşı Vladimir Putin’i Avrupa arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasının uygulanması yönünde çaba göstermeye ve Ukrayna’nın doğusunda yaşanan çatışmaları çözmeye çağırdı.

İki lider, Erivan’da yapılan 24 Nisan anma töreninde bir araya geldi.

Hollande, Minsk’te Şubat ayında varılan anlaşmaya göndermede bulunarak, Ukrayna’daki sorunların üstesinden gelmenin en iyi yolunun, Minsk anlaşmasını uygulamaya koymak olduğunu söyledi.

Donbas bölgesinde, hükümet güçleri ve Moskova yanlısı ayrılıkçılar arasında yaşanan çatışmalarda 6 bin kişi hayatını kaybetti, bir milyon insanda evlerini terk etmeye zorlandı.

Putin ise, Hollande’a Ukrayna’da bir yıldır yaşanan gerginlikten sonra iki ülke ilişkilerini tekrar iyileştirme çağrısında bulundu.

Fransa, Rusya’nın sipariş ettiği iki Mistral helikopter taşıyıcı gemilerinin teslimatını, Ukrayna’da yaşanan çatışmalar nedeniyle süresiz askıya almıştı.

Hollande, Putin ile gerçekleştirdiği toplantının ardından anlaşmazlığı çözme konusunda herhangi bir karar almadıklarını açıkladı.

Bu hafta bir açıklama yapan Hollande, her iki ülke tarafından imzalanan 1,5 milyar dolarlık sözleşmeye Fransa’nın uymadığı takdirde, Rusya’ya tazminat ödeyeceğini açıklamıştı.

Bir Rus kaynağı, Başkan Hollande’ın “kabul edilebilir bir seçenek” sunarak Fransa’nın itibarını korumaya çalıştığını söyledi ancak ayrıntı vermekten kaçındı.

Geçtiğimiz hafta konuyla ilgili bir açıklama yapan Putin, Paris’in Moskova’nın yaptığı tüm masrafları iade etmesi durumunda, Fransa’yı tazminat ödemeye zorlamayacaklarını açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG