Erişilebilirlik

Almanya'da Gazete Kundaklandı


Kundaklanan Hamburger Morgenpost gazetesi binasının önü
Kundaklanan Hamburger Morgenpost gazetesi binasının önü

Saldırıya uğrayan Hamburger Morgenpost gazetesi Perşembe günü Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Hz.Muhammed ile ilgili yayımladığı karikatürleri basmış ve "Bu Kadar Özgürlük Olmalı" diye manşet atmıştı

Almanya'nın Hamburg kentinde yayınlanan Hamburger Morgenpost gazetesine molotof kokteyli saldırısı düzenlendi. Polisin verdiği bilgilere göre gazete binasına önce taş atıldı, ardından da arşiv binası kundaklandı, gazetenin arşivinin yer aldığı katlarındaki iki oda zarar gördü.

Çıkan yangın itfaiyenin hızlı müdahalesi sonucu daha da büyümeden söndürülürken, olayda yaralanan ya da ölen olmadı. Söz konusu gazete Charlie Hebdo dergisine düzenlenen saldırının ardından perşembe günkü sayısında Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed ile ilgili yayımlandığı karikatürleri basmış, manşet olarak da ‚Bu kadar özgürlük olmalı‘ cümlesini kullanmıştı.

Polis sözcüsü olayla ilgili şüpheli görülen 2 kişinin gözaltına alındığını açıkladı, ancak şüpheliler ile karikatürlerin basılması arasındaki ilişki olup, olmadığı hakkında görüş belirtmedi. Polisin olayla bağlantlı geniş çaplı soruşturma yürüttüğü ifade edildi. Hamburger Morgenpost gibi çok sayıda Alman gazetesi perşembeden bu yana Charlie Hebdo ile dayanışma amacıyla derginin Hazreti Muhammed karikatürlerini yayımladı.

Öte yandan Dormagen kentinde bulunan Süleymaniye Camii inşaatına da ikinci kez İslam karşıtı yazılar yazıldığı, gamalı haç çizildiği bildirildi. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Süleymaniye Camii’nin duvarlarına 3 hafta önce de ırkçı yazılar yazılmıştı.

4 bin 500’e yakın Türk’ün yaşadığı Dormagen kentindeki cami cemaatinden yapılan açıklamada, saldırganların 2012'de temeli atılan inşaat halindeki caminin duvarlarına gamalı haç çizdikleri ve ‘Pis Müslümanlar'’, ‘Almanya Almanların vatanıdır’, ‘Pislik kültürünüz buraya ait değildir’ diye sloganlar yazdıkları belirtildi.

Paris’teki terör eylemi sonrasında yaşanan gelişmeler ve olayın Almanya'da İslam ve Müslümanlar üzerinde nasıl bir etkide bulunacağı gibi konuların Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Almanya Başbakanı Angela Merkel’le Pazartesi günü yapacağı toplantıya da damga vuracağı tahmin ediliyor. Davutoğlu Merkel'in daveti üzerine Berlin'e geliyor.

Başbakan Merkel, Davutoğlu’nu Pazartesi öğleyin askeri törenle karşılayacak. İki Başbakan öğle yemeğinde biraraya gelecek. Görüşmede son gelişmeler dışında, Türkiye-Almanya ilişkileri ve bölgesel sorunlar ele alınacak. 1,5 saat olarak planlanan görüşmenin ardından iki başbakanın bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Daha önce Dışişleri Bakanlığı döneminde çok kez Berlin’e gelen Davutoğlu öğleden sonra Körber Vakfı'nda Türkiye’nin stratejik ve ekonomik önemi konulu bir konuşma yapacak. AKP’ye yakın Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD’nin düzenlediği bir kapalı salon toplantısında vatandaşlarla bir araya gelmesi planlanan Başbakan Davutoğlu akşam saatlerinde tekrar Türkiye'ye dönecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG