Erişilebilirlik

Federica Mogherini Türkiye'yi Ziyaret Ediyor


Avrupa Birliği Dışişleri Sorumlusu Federica Mogherini Ankara ziyaretinnin ana başlıklarını IŞİD’le mücadelede işbirliği ve Türkiye’nin AB üyelik başvurusu oluşturuyor

İki günlük ziyaretin ana başlığının IŞİD’le mücadele olması bekleniyor.

AB, Suriye ve Irak’la sınırı olan Türkiye’yi sayıları gün geçtikçe artan IŞİD’e katılan Avrupa vatandaşlarını engelleme konusunda kilit bir ortak olarak görüyor.

Süleyman Şah Üniversitesi’nden Cengiz Aktar, konunun Ankara ve Brüksel arasında gerilim yarattığını söylüyor.

AB üyelerinin kendi vatandaşlarının IŞİD’e katılımı konusunda senelerdir Türkiye’nin yardımını beklediğini belirten Aktar, ancak bu işbirliğinin çok geç oluştuğunu ve nasıl süreceğinin de henüz belli olmadığını söylüyor.

Ankara ise kendisine yönelik eleştirilere karşı AB devletlerinin, vatandaşlarının IŞİD’e katılımını engellemek için yeterince çaba sarf etmediğini ve istihbarat paylaşımında bulunmadığını söylüyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı binden fazla cihatçıyı sınır dışı ettiğini, 7 bin kişinin ise Türkiye’ye girişine izin verilmeyeceğini bildiriyor.

Mogherini’nin Türkiye’nin AB üyeliği görüşmelerine tekrar hız kazandırmayı koz olarak kullanmak istediği konuşuluyor.

Ancak Taraf Gazetesi ve Al Monitor yazarı Semih İdiz, Türkiye’de AB üyelik başvurusu ile ilgili ciddi kuşkuların olduğunu belirtiyor.

Konunun gündemde olmadığını ve kamuoyunda da artık tartışılmadığını belirten İdiz, halkın, Türkiye ne yaparsa yapsın AB’ye alınmayacaklarını düşündüğünü söylüyor. İdiz ayrıca Türkiye’deki iç siyasetle ilgili konular nedeniyle hükümetin reformları yavaşlattığını da ekliyor.

Uzmanlar AB’nin Suriye mülteci krizine tepkisinin Ankara’da hayat kırıklığı yarattığına dikkat çekiyor. Türkiye’deki mültecilerin sayısı 1,6 milyonu aştı. Ankara AB’yi yeterli sayıda mülteci almamakla ve krizin yarattığı mali yüke gerekli desteği vermemekle suçluyor.

Ancak Cengiz Aktar bu zor durumda Ankara’nın da daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söylüyor.

Bu görüşe katılan Semih İdiz, yabancı yardım alındığı zaman kurallara uyularak, yaratılan merkezlerin uluslararası kurumlara açılması gerektiğini vurguluyor. Ancak, Türkiye ister hükümetlerarası ister hükümet dışı örgütlere bu merkezleri açmayı reddediyor. İdiz, Türkiye’nin, yabancıların ülkede olup biteni gözden geçirmesi fikrinden hoşlanmadığını belirtiyor.

AB Komisyonu İnsani Yardım ve Kriz Yönetimi Komiseri Christos Stylianides, salı günü programı dahilinde mülteci kamplarını ziyaret edecek.

Görüşmelerde büyük bir ilerleme kaydedilmesi beklenmiyor. Ancak uzmanlar ziyaretin asıl amacının taraflar arasındaki farklılıkların daha iyi yönetilmesi ve bölünmelerin derinleşmesinin engellemesi olduğunu düşünüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG