Erişilebilirlik

Papa Türkiye Ziyaretini Tamamladı


Papa Francis ve Patrik Bartholomew Aya Yorgi kilisesinde ayine katılan Hristiyanları selamlarken
Papa Francis ve Patrik Bartholomew Aya Yorgi kilisesinde ayine katılan Hristiyanları selamlarken

Papa Francis Türkiye'den ayrılmadan önce Patrik Bartholomew ile yayınladığı ortak bildiride Ortadoğuda, özellikle Irak ve Suriye'de Hristiyanlara uygulanan baskıya son verilmesi çağrısında bulundu

Papa Francis üç günlük ziyaretini tamamlayarak Türkiye’den ayrılırken Fener Patriği Bartholomew ile ortak bildiri yayınladı.

Katolik ve Ortodoks liderler ortak bildiride Ortadoğuda özellikle Irak ve Suriye’de Hristiyanlara uygulanan baskının sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Papa Francis ve Patrik Bartholomew bildiride “Hristiyansız birOrtadoğu yaratılmasına izin veremeyeceklerini” vurguladı.

Bildiri Papa ve Patriğin birlikte Aya Yorgi kilisesinde katıldıkları ayin sırasında yayınlandı.

Türkiye ziyaretinin ikinci gününe Cumartesiİstanbul’da devam eden Papa Francis, Sultanahmet Camisi’nde, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran’la birlikte dua etti.

Türkiye’ye üç günlük ziyarette bulunan Papa Francis, ikinci günde Ayasofya’yı da ziyaret ettikten sonra Şişli’de Saint Esprit (Kutsal Ruh) Katedrali’nde, ardından da Patrik I. Bartholomeos’la birlikte Fener Rum Patrikhanesi’nin yanındaki Aya Yorgi Kilisesi’nde ayinlere katıldı.

Papa Francis, kendisi 266’ıncı Papa olmakla birlikte 1960 yılında Vatikan’la resmi ilişki kuran Türkiye’yi ziyaret eden dördüncü Papa. Türkiye’yi ilk kez 1967’de Papa 6. Paul, ardından 1979’da 2. Jean Paul ve 2006’da da 16. Benediktus ziyaret etmişti.

Papa’nın ziyareti Suriye’deki iç savaştan kaçan 1 milyon 600 bin kişinin Türkiye’ye sığınmış olduğu bir döneme denk geliyor.

Papa Francis Cuma günü Ankara’da yaptığı açıklamada, tüm inananların eşit bir temelde muamele göreceği şekilde, dinler arası diyalogun arttırılması yoluyla kökten dincilikle teröre son verilmesi çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Papa, Irak ve Suriye’de Hristiyanlarla diğer dini azınlıklara saldıran IŞİD’i kınadı. Papa ayrıca, Suriye’nin kuzeyinde IŞİD vahşetinden kaçan sığınmacıları kabul ettiği için Türkiye’ye teşekkür etti. Papa Francis, uluslararası toplumun bu sığınmacıları ağırlayan Ankara’ya “vicdani yardım borcu” olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da IŞİD’i kınamakla birlikte Batı ülkelerini Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a karşı çifte standart uygulamakla suçladı. ‘İslamofobi’nin arttığının altını çizen Erdoğan, Müslümanlar’ın baskı görmesinin ortamı terör örgütlerinin sömürüsüne maruz bıraktığını savundu.

Papa Francis Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmeden önce Anıtkabir’i de ziyaret ederek dua etti ve çelenk bıraktı.

Dünyadaki 1 milyar 200 Katolik Hristiyan’ın lideri Papa Cuma günü ayrıca Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’le bir araya geldi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG