Erişilebilirlik

"Batılı Güçler İran'ı Dize Getiremedi"


İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney Amerika ve Avrupa'nın nükleer görüşmelerin yedi ay daha uzatılması kararı alınan Viyana toplantısında ülkesini dize getirmeyi başaramadıklarını söyledi

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney,Amerika ve “Avrupalı sömürgeci güçlerin” ülkesini Viyana’daki nükleer görüşmelerde dize getirmeyi başaramadığını açıkladı.

Hamaney bu açıklamayı İran ve uluslararası görüşmecilerin Tahran’ın nükleer programıyla ilgili müzakere sürecini 30 Haziran’a kadar uzatma kararı almasından bir gün sonra kendi web sitesinde yaptı.

Uzatma kararı, taraflarınİran’ın nükleer programının barışçı olmasını güvence altına alanve karşılığında yaptırımların hafifletilmesini öngören kapsamlı bir anlaşmaya varmayı başaramaması üzerine alındı.

30 Mart’akadar anlaşmanın çerçevesi üzerine çalışmalar yapacaklarını belirten yetkililer, nihai anlaşmaya da teknik ayrıntıları belirleyerek dört ay sonra varmayı planladıklarını bildirdi.

Görüşmelere yıl bitmeden devam edileceği de belirtilirken ancak toplantıların nerede ve ne zaman olacağına dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Geçen yıl Temmuz’da biten ilk tur görüşmeleri Kasım tarihine uzatan yetkililer bu ek süre ile müzakereleri ikinci kez uzatmış oluyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry İran ileABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya’dan oluşan grubun bir anlaşmaya hiçbir zaman bu kadar yakın olmadıklarını açıkladı.

Kerry, hala çözülmeyen en çetin konuların bazılarında ilerleme sağlandığını da belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de görüş ayrılıklarının azaldığını ve nihai anlaşmaya varılacağından emin olduğunu söyledi.

Diplomatlar birçok konuda aşama sağlansa da, İran’ın sahip olacağı santrifüj sayısı ve uranyumu zenginleştirme oranı gibi temel konular üzerinde anlaşmazlıkların tam giderilemediğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG