Erişilebilirlik

'Dünya Güçleri İran Konusunda Birlik İçinde'


ABD Dışişleri bakanı Kerry Paris'te Fransa Dışişleri Bakanı Fabius ile ortak açıklama yaparken
ABD Dışişleri bakanı Kerry Paris'te Fransa Dışişleri Bakanı Fabius ile ortak açıklama yaparken

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ancak görüşmecilerin İran'ın nükleer programıyla ilgili henhangi bir anlaşmadan çok doğru ve yeterli bir anlaşmaya varmak istediklerini açıkladı

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, dünya güçlerinin İran’la nükleer programı üzerine yaptıkları görüşmelerde kapsamlı bir anlaşmaya varma konusunda birlik içinde olduklarını açıkladı.

Ancak Kerry, görüşmecilerin herhangi bir anlaşmadan çok doğru ve yeterli bir anlaşmaya varmak istediklerini de söyledi.

Kerry, bu açıklamayı Fransa ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları ile Paris'te görüştükten sonra yaptı.
Kerry, Paris’ten Viyana’ya geçerek İran ile sürdürülen nükleer görüşmelerin son turuna katılacak.


BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, her iki tarafın da görüşmelerden olumlu bir sonuçla çıkabilmeleri için yeterince esneklik, bilgelik ve kararlılık göstermesi gerektiğini söyledi. Ban ayrıca, varılacak kapsamlı bir anlaşmanın Iran’ın nükleer programının barışçı olduğuna ilişkin güveni de tazeleyeceğini belirtti.

Başlangıçta müzakerelerin Temmuz ayında bitmesi planlanmıştı. Ancak herhangi bir anlaşmaya varılamaması nedeniyle her iki taraf müzakere sürecini altı ay daha 24 Kasım’a kadar uzatmaya karar vermişti .

Bu arada, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi (IAEA) başkanı İran'ın nükleer araştırmaları hakkında yeterince kaygı giderici bilgi vermediğini söyledi. Yukiya Amano, İran’a istediği belgelere, malzemelere, santrallere ve program üzerinde çalışan personele ulaşabilme yetkisi vermesi çağrısında bulundu.

İran sürekli nükleer programının barışçı olduğunu savunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG