Erişilebilirlik

Irak'ta Hükümet Kuvvetlerinin Başarısı


Beyci petrol rafinerisinin genel görünümü
Beyci petrol rafinerisinin genel görünümü

"Musul Taburu" olarak bilinen terörle mücadele timinin 5 aydır süren IŞİD kuşatmasını kırarak bölgenin en büyük rafinerisi olan Beyci'ye girişi televizyondan naklen yayınlandı

Irak’ta güvenlik güçleri IŞİD’in kuşatması altında olan bölgenin en büyük rafinerisi Beyci’ye aylardan sonra ilk kez girmeyi başardı.

Beyci rafinerisinin kontrolunun tekrar hükümetin eline geçmesi, ülkede istikrarı sağlamaya çalışan hükümet kuvvetleri için bir dönüm noktası sayılıyor.

Rafineriye giren Irak güvenlik güçlerinin komutanı Albay Salih Cabir operasyondan sonra yaptığı açıklamada, “Musul Taburu” olarak bilinen terörle mücadele timinin 5 aydan sonra ilk kez rafineriye girmeyi başardığını belirtti.

Irak’ta devlet televizyonu taburun rafinerinin kapısından girişini naklen yayınladı.

Bölgenin güvenlik operasyonlarından sorumlu komutan Abdül Vahap El Sadi televizyonculara IŞİD militanlarının rafineri çevresinde hala mevzilendikleri yerleri gösterdi ve “İnşallah Beyci tüm Irak’ın kurtuluşunun başlangıcı olur,” dedi.

Haziran’da Irak ordusunun neredeyse hiçbir direnişiyle karşılaşmadan ülkenin kuzeyinin büyük bir kısmını ele geçiren IŞİD'in ilerleyişi, Amerika önderliğindeki koalisyonun hava saldırıları başladıktan sonra büyük ölçüde durdu.

IŞİD, Beyci kentini Haziran ayındaki ilk taarruz döneminde ele geçirmiş ve yakınlardaki rafineriyi de kuşatmıştı.

Irak’ta petrol yetkilileri IŞİD’in kontrol ettiği alanlardan petrol ve petrol ürünleri çalarak sürdürülebilir bir İslam devleti kurmaya çalıştığını söylüyor.

Irak Başbakanı El Abadi, bu ay içinde yolsuzlukla suçladığı 26 komutanı görevden alarak ordunun IŞİD’e karşı performansının iyileştirilmesi konusunda ciddi olduğu sinyali verdi.

Beyci rafinerisi kapanmadan önce günde 175 bin varil petrol üretiyordu. Irak’ın ülke içi petrol tüketimi günde 600 ile 700 bin varil arasında.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG