Erişilebilirlik

Rusya Ukraynalı Ayrılıkçıların Seçimini Tanıyacak


Ukrayna'nın doğusunda ayrı seçim yapacak Rusya yanlısı ayrılıkçılar
Ukrayna'nın doğusunda ayrı seçim yapacak Rusya yanlısı ayrılıkçılar

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 2 Kasım'da iki ayrılıçıkçı bölgede yapılacak seçimlerin resmen tanınmayan Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerine meşruluk kazandıracağını söyledi

Rusya Doğu Ukrayna’daki iki ayrılıkçı bölgede yapılacak seçimlerin sonuçlarını tanıyacağını bildiriyor.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2 Kasım'daki seçimlerin Donetsk ve Luhansk’taki resmen tanınmayan "Halk Cumhuriyetleri" nin meşruluk kazanması için önemli bir adım olacağını söyledi.

Pazar günü Ukrayna’nın çoğu sandık başına giderken, ülkenin doğu kesiminde 3 bin 700 kişinin ölümüne neden olan Ukrayna hükümet kuvvetleri ve Rusya destekli ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar yüzünden yaklaşık üç milyon seçmen oylarını kullanamadı.

Nisan ayında Kiev hükümetine karşı isyan başlatan ayrılıkçı Doğu Ukrayna liderleri, kendi bölgelerinde ayrı seçim yapacaklarını açıklamıştı.

Başkan Obama Pazartesi günü, ayrılıkçıların Ukrayna yasalarına uymayan veya Ukrayna hükümetinin onayı olmadan yapacakları seçimleri Amerika’nın tanımayacağını bildirdi.

Pazar günü ülkenin geri kalan kısmında yapılan genel seçimde oyların yüzde 85’i sayıldı. Sayımı tamamlanan oylara göre iki Avrupa yanlısı parti seçimi önde götürüyor.

Ukrayna'nın Merkez Seçim Komisyonu, Başbakan Arseniy Yatsenyuk’un Halk Cephesi ve Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko liderliğindeki koalisyonun toplam olarak oyların yüzde 44’ünü aldıklarını bildirdi.

Batı Ukrayna’nın Kendi Kendine Yardım Partisi oyların yüzde 11’ini alarak üçüncü sırayı alırken, Moskova destekli devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Muhalefet Bloğu Partisi yaklaşık yüzde 10 ile dördüncü oldu.

Poroşenko ve Yatsenyuk, Ukrayna’nın hem Avrupa Birliği ile yakın ilişkiler içerisinde olmasını hem de ülkeyi iflasın eşiğinden kurtarmak için reformlar yapılması gerektiğini savunuyor.

Kiev ve Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında Eylül ayında varılan ateşkese rağmen, Doğu Ukrayna’da tansiyon hala yüksek. Pazartesi günü yapılan ağır bombardıman Rus yanlısı isyancıların kalesi olan Donetsk’in çevresini sarsarken, kent yetkilileri akşam saatlerinde durumun sakinleştiğini bildirdi.

Kiev ve Batılı hükümetler Moskova’yı isyancılara destek vermekle suçluyor.

Rusya suçlamaları reddederken Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’yı Yanukoviç hükümetini deviren “anayasa karşıtı darbeyi “desteklemekle suçluyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG