Erişilebilirlik

Almanya Dış Politikasını Yeniliyor


Alman Bilim ve Politika Vakfı'ndan Dr. Yaşar Aydın Almanya'nın uluslararası alanda etkinliğini arttırmasını, kriz bölgelerindeki rolünü ve yurtdışındaki askeri misyonlara evet demesini ekonomik gücüne bağlıyor ve özellikle Orta Doğu’da söz sahibi olmak istediğini savunuyor

Son aylarda Kırım kriziyle başlayan Ukrayna’daki gelişmeler ve Orta Doğu’da İslam Devleti IŞİD adlı örgütün terör estirmesine Almanya’nın verdiği tepkiler Berlin’in dış politikasında köklü bir değişikliğin başlangıcı olarak nitelendiriliyor. Bundan kısa bir süre öncesine kadar uluslararası krizlerde pasif bir politika izlemeyi tercih eden ve bu nedenle başta ABD olmak üzere partnerlerinin eleştirilerine maruz kalan Almanya'nın dış politikasına yeni bir anlayış getirme sürecinde olduğu dikkati çekiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:33 0:00
Linki indirmek için

1990’lı yıllarda Kosova’ya ve 2000’li yıllarda da Afganistan'a NATO ve Birleşmiş Milletler’in barışı sağlama operasyonları kapsamında asker göndererek uluslararası arenadaki pasif duruşundan biraz olsun sıyrılan Almanya, eski Başbakan Gerhard Schröder'in Irak savaşına katılmayı red etmesi ya da eski Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin Libya konusundaki çekimser tutumu ile ne istediğini tam anlamıyla bilmeyen bir ülke imajı yarattı. Ancak son olarak Kuzey Irak'da yaşanan gelişmelerin ardından Peşmergelere silah gönderilmesi kararı uzmanlar tarafından Alman dış politikasında tarihi bir değişim olarak yorumlanıyor. Alman Bilim ve Politika Vakfı'ndan Türkiye uzmanı Dr. Yaşar Aydın Almanya'nın uluslararası alanda etkinliğini artırmasını, kriz bölgelerindeki rolünü ve yurtdışındaki askeri misyonlara evet demesini ekonomik gücüne bağlıyor ve ülkenin özellikle Orta Doğu’da söz sahibi olmayı amaçladığını savunuyor.

Siyaset bilimci Yaşar Aydın, Almanya’nın yeni dış politik ağırlığının hissedildiği alanlardan Orta Doğu’da kendi çıkarları olan Türkiye ile karşı karşıya kalacağını ve son yıllarda iki ülke arasında oluşan gerilimin bu bağlamda daha da artabileceğini savunuyor.

Almanya’da yapılan güncel bir araştırmaya göre halkın yüzde 60'ı Almanya'nın dış politikada daha fazla sorumluluk almasını istemiyor. Çoğunluk insan hakları, insani yardım, iklim, çevre gibi değerlerin yön verdiği bir dış politika arzu ediyor. Aynı zamanda Almanların yüzde 57’si Berlin’in ABD’ye karşı daha fazla bağımsız olmasını arzuluyor. Alman Bilim ve Politika Vakfı'ndan Türkiye uzmanı Dr. Yaşar Aydın, Almanya’nın yeni dış politikasının ve Orta Doğu’da hedeflediği angajmanın Berlin-Washington arasındaki ilişkileri kısa vadede olumsuz etkilemeyeceğinden yola çıkıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG