Erişilebilirlik

ABD'de Üniversite Borçları Yaşlıları da Etkiliyor


Yeni bir rapora göre, Amerika’da eğitim borçları yalnızca gençleri etkilemiyor. 65-74 yaş arası kişiler arasında üniversite borcu olanların oranı 2004 yılında yüzde 1’ken 2010’da yüzde 4’e yükseldi.

Amerikan nüfusu içinde 65 yaş üstü kişilerin toplam eğitim borcu 2005 yılında 2,8 milyar dolardı. Bu miktar 2013’te 18,2 milyara yükseldi. 65-74 yaş arası kişiler arasında eğitim borcu olanların oranı da 2004 yılında yüzde 1 iken 2010’da yüzde 4’e yükseldi.

Federal hükümetin hazırlattığı rapora göre emekli olmayı planlayan kişilerin bu yaşta eğitim borcu olmasının birkaç nedeni var. Toplam borcun yüzde 80’i bu kişilerin kendi eğitimleri için aldığı borçların ödenmemesinden kaynaklanıyor. Bu borçların bir kısmının çalışanların işlerinin gerektirdiği eğitimden kaynaklı olabileceğine dikkat çekiliyor. Geri kalan yüzde 20’yi ise yaşlıların kendi çocukları ya da nüfuslarında bulunan kişiler için aldıkları borçlar oluşturuyor.

Yaşlılar arasında üniversite borcu bulunanların sayısının düşük olduğunun belirtildiği raporda buna rağmen yaşlılar için bu borçların gençlere oranla daha büyük yük getirebileceğine dikkat çekiliyor.

Yaşlıların agresif tahsilat yöntemleriyle karşılaşabileceğinin ve borçlarını ödemekte zorluk çekebileceklerinin belirtildiği raporda, bunun bu kişilerin emekliliğe finansal açıdan güvenli bir biçimde girmesini engelleyebileceği kaydediliyor.

Her geçen gün daha fazla sayıda yaşlının sosyal güvenlik ödemelerinin bu borçlar nedeniyle kesintiye uğradığını bildiren raporda bu tür kesintiler 2002 yılında 31 bin kişiye uygulanırken bu rakamın 2013’te 155 bin kişiye çıktığı belirtiliyor.

Amerikan Senatosu’nun Yaşlılık Komisyonu üyesi Floridalı Senatör Bill Nelson, konuyla ilgili konuşmasında birçok kişinin üniversite borçlarını gençlerin sorunu olarak gördüğünü, ancak gerçekte bunun artık gençlerle sınırlı olmadığını söyledi.

Amerika’da eyaletlerin eğitim bütçelerinde kesintiye gitmesi ve 1980 yılından buyana enflasyondan çok daha hızlı bir biçimde artan okul fiyatları birçok Amerikalı’nın üniversiteyi bitirmek için büyük tutarlarda borç alması anlamına geliyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG