Erişilebilirlik

El Şebap Yeni Lider Seçti


Somali’de el Şebap örgütü, liderlerinin Amerikan hava saldırısında öldüğünü doğruladı ve yeni liderini açıkladı.

El Kaide bağlantılı örgüt, Ebu Ubeyd Ahmet Ömer’in ölen liderleri Ahmet Abdi Godane’nin yerine geçtiğini bildirdi.

Amerikalı yetkililer Godane’nin öldüğünü cuma günü açıklamıştı. Godane’yi öldüren hava saldırısıysa pazartesi günü düzenlenmişti. Saldırı bir insansız hava aracıyla gerçekleştirildi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Somali Başbakanı Abdiveli Şeyh Ahmet, Godane’nin yerinin belirlenmesinde ülkesinin Pentagon’a yardım ettiğini ve operasyona onay verdiğini söyledi.

Öte yandan el Şebap’ın olası misilleme saldırısına karşı Somali’de devlet binalarına yönelik güvenlik önlemleri arttırılıyor.

Öldürülen el Şebap lideri Ahmet Abdi Godane. Fotoğrafın ne zaman çekildiği bilinmiyor
Öldürülen el Şebap lideri Ahmet Abdi Godane. Fotoğrafın ne zaman çekildiği bilinmiyor

Başkan Barack Obama cuma günü yaptığı açıklamada Amerika’nın el Şebap’ı zayıflatma amacıyla kesintisiz çalıştığını bildirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da Godane’nin ölümünün Afrika’daki en büyük el Kaide bağlantılı örgütün lideri olması açısından sembolik önem taşıdığı, operasyonun hazırlıklarının ordu, emniyet ve istihbarat görevlilerinin katkısıyla yıllar sürdüğü kaydedildi.

Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmut, Godane’nin öldürülmesinin “terör belasıyla uluslararası mücadelenin” bir parçası olduğunu söyledi ve “Somali halkı uluslararası müttefiklerimizin desteğine büyük önem veriyor” diye konuştu.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, 2008’den bu yana el Şebap’ı idare eden Godane’yi adalet önüne çıkaracak bilgi sağlayanlara 7 milyon dolar ödül vadetmişti.

Ahmet Abdi Godane’nin liderliği sırasında el Şebap, başkent Mogadişu da dahil olmak üzere Somali’nin önemli bir kısmını ele geçirmiş ve bu bölgeleri şeriatla idare etmişti. Örgüt daha sonra bu toprakların önemli bir kısmını kaybetti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG