Erişilebilirlik

Ukrayna'da Çatışmalar Kızışıyor


Odesa’da Rusya yanlısı militanlarla Ukrayna hükümetinin destekçileri arasında çıkan çatışma sırasında bir binada yangın çıktı. Olayda en az 31 kişi hayatını kaybetti.
Odesa’da Rusya yanlısı militanlarla Ukrayna hükümetinin destekçileri arasında çıkan çatışma sırasında bir binada yangın çıktı. Olayda en az 31 kişi hayatını kaybetti.

Kiev hükümeti Rusya yanlısı militanların ayaklanmasını bastırmak için Slovyansk kentine asker gönderirken, çatışmalar Odesa kentine de sıçradı. Donetsk'te ise isyancılar 11 Mayıs'ta Rusya'ya bağlanmak amacıyla referandum düzenleyecek

Odesa’da Rusya yanlısı militanlarla Ukrayna hükümetinin destekçileri arasında çıkan çatışmada bir binada yangın çıktı. Olayda en az 31 kişi hayatını kaybetti.

Kiev hükümetinin yeniden yayınladığı açıklamada yangının bir sendika binasında çıktığı ve enkazda 31 cesedin bulunduğu bildirildi. Rus haber ajansı RIA Novosti, olayda aralarında 10’u polis olmak üzere 50 kadar kişinin yaralandığını bildirdi.

Ukrayna’nın önemli Karadeniz limanlarından biri olan Odesa, ülkenin doğusunu etkisi altına alan Rusya yanlısı ayaklanmadan uzun süre etkilenmemişti.

Ukrayna birlikleri dün ayrıca isyancıların elindeki Slovyansk’a bir operasyon başlattı. Batılı haber kaynakları, Ukrayna güçlerinin Slovyansk dışındaki isyancı kontrol noktalarını ele geçirdiğini, ancak büyük bir savunma hattı kurulan kente ilerlemeye geçmediğini bildiriyor. İsyancılar, çatışmalar sırasında iki Ukrayna askeri helikopterini düşürdü. İki pilot ölürken, bir pilotun ise yaralı halde esir alındığı belirtildi.

Geçici Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov, isyancıların ağır kayıplar verdiğini bildirdi, ancak fazla ayrıntı vermedi.

Öte yandan Moskova’da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Ukrayna hükümetinin başlattığı askeri operasyonu “yasadışı” olarak niteledi. Sözcü, Ukrayna hükümetini 17 Nisan’da Cenevre’de varılan ve krizi hafifletmek için varılan diplomatik anlaşmayı kurtarmak için son umutları tüketmekle suçladı. Vladimir Putin, önceki gün Ukrayna hükümetinden Rusya sınırı yakınındaki bölgeden tüm birliklerini çekmesi talebinde bulunmuştu.

Washington’da bir araya gelen Başkan Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya’ya ek yaptırım uyarısında bulundu.

New York’ta da acil toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Batılı ülkeler ve Rusya, oturum sırasında Ukrayna krizini hafifletme yönünde karşılıklı olarak birbirlerini adım atmamakla suçladı. İngiltere’nin BM daimi temsilcisi Mark Lyall Grant “Rusya’yı şaşkınlık verici bir ikiyüzlülükle” suçladı.

Buna karşılık Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin de, Batı ülkelerini çifte standart uygulamakla suçladı.

Moskova yanlısı silahlı militanlar, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk kentinde bazı kilit devlet binalarını ele geçirdi ve Rusya’ya bağlanmak için 11 Mayıs’ta referandum yapılacağını açıkladı.

Geçen ay yapılan benzer bir referandum sonucu Kırım, Rusya tarafından ilhak edilmişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG