Erişilebilirlik

Ortadoğu Barış Süreci: ABD Havlu Atıyor


Ortadoğu Barış Süreci: ABD Havlu Atıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ve Filistinliler’in görüşme sürecinden çekilmesinin ardından Obama yönetiminin Ortadoğu Barış Süreci’ndeki rolünü yeniden değerlendirdiğini açıkladı

Kerry taraflar barış için yapıcı adımlar atmazsa, Amerika’nın zaman ve harcanan çaba açısından yaptığı yatırımların “bir sınırı” olduğunu söyledi.

Kerry, iki tarafı da son günlerde “üzücü adımlar” atarak görüşmeleri tehlikeye atmakla suçladı.

Filistin tarafı Birleşmiş Milletler’de devlet olarak tanınma yönünde başvuruda bulunmuş, İsrail de önceden serbest bırakma sözü verdiği Filistinli mahkumları serbest bırakmayı reddetmişti.

İsrail’in Batı Şeria’da Yahudi yerleşim inşaatlarını sürdürmesi de görüşmeleri baltalayan unsurlardan biri oldu.

Bu arada Batı Şeria’nın Beytunya kasabasında çok sayıda Filistinli İsrail askerleriyle çatıştı. Filistinliler, İsrail’in mahkumları serbest bırakmama kararını protesto ediyordu. Göstericiler askerlere taşlarla saldırırken, İsrail askerleri de göz yaşartıcı gazla müdahalede bulundu.

İsrail Filistin’in bir dizi uluslararası anlaşma imzalamasına karşılık olarak mahkumları serbest bırakmayacağını açıklamıştı. İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni, Filistin tarafının adımlarının tek yanlı adımlar atmakla suçladı.

Amerika Dışişleri Bakanı Kerry, son birkaç haftadır görüşmeleri ayakta tutmaya çalışıyordu. Kerry bu ay sonunda taraflar arasında bir çerçeve anlaşması imzalamayı hedeflemişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG