Erişilebilirlik

Brezilya'da Hummalı Olimpiyat Hazırlığı


Brezilya'da Hummalı Olimpiyat Hazırlığı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Rusya’nın Soçi kentinde yapılan 2014 Kış Olimpiyatlarından sonra dikkatler önümüzdeki üç olimpiyata çevrildi. Bu olimpiyatların evsahipleri şimdiden belli. Peki 2020‘den sonraki olimpiyatlar, nerede yapılacak?

Soçi, olimpiyat görevini tamamladı. Olimpiyat meşalesi Rusya’dan Brezilya’ya, Rio de Janeiro’ya gidecek. Rio de Janeiro’nun 2016 Yaz Olimpiyatları’na evsahipliği yapacağı, 2009’da belli olmuştu. Brezilya, önümüzdeki yıl yapılacak Dünya Kupası için inşa ettiği tesislerin bazılarını Olimpiyatlar için de kullanmayı planlıyor. Ancak Dünya Kupası inşaatlarının çoğu, kazalar, protestolar ve grevler nedeniyle hala tamamlanamadı.

George Washington Üniversitesi’nden Profesör Lisa Delpy Neirotti’ye göre, Dünya Kupası ve Olimpiyatlar’a arka arkaya evsahipliği yapmak zor:

”Brezilya gibi hala gelişmekte olan bir ülke için hem Dünya Kupası’na hem de olimpiyatlara hazırlanmak çok ağır bir yük olabilir. Brezilya’da yolsuzluk çok yaygın. Brezilyalı organizatörler yolsuzluk gibi sorunları aştıklarını, bu etkinlikleri yolsuzlukların gölgesinde yapmayacaklarını göstermeye çalışıyorlardı. Ancak ne yazık başaramadılar.”

2018‘de Pyeonchang’de yapılacak Kış Olimpiyatları ise Güney Kore’nin ilk kış Olimpiyatı olacak. Güney Kore, Seul’de 1988 Yaz Olimpiyatları’na evsahipliği yapmıştı.

2020 Yaz Olimpiyatları da Uzakdoğu’da yapılacak. Evsahibi kentin Tokyo olacağı geçen yıl açıklanmıştı.

Lisa Delpy Neirotti: ”Tokyo en iyi seçenekti. Evet, nükleer sızıntı konusunda bazı kaygılar olduğu doğru. Uluslararası Olimpiyat Komitesi tesislerin zamanında inşa edilip edilmeyeceği, ne kadar yolsuzluk yapılacağı gibi konularla uğraşmaktan bıktı. Japonlar’ın harika bir Olimpiyat düzenleyeceğinden kimsenin kuşkusu yok.”

2022 Kış Olimpiyatları için aday kentler, Polonya’dan Krakow, Norveç’ten Oslo, Kazakistan’dan Almati, Ukrayna’dan Lviv ve Çin’den de Pekin.

2008 Yaz Olimpiyatları’na evsahipliği yapan Pekin, açılış ve kapanış törenleri ve buz üzerinde yapılan sporlar için kapalı tesislere, açık havada yapılacak etkinlikler içinse 160 kilometre uzaktaki Zhangjiakou’ya güveniyor. Ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin üç kez üstüste Uzakdoğu’da Olimpiyat yapılmasına sıcak bakmama olasılığı çok yüksek.

2024 Yaz Olimpiyatları’nın yeriyse henüz belli değil.

Amerikan Olimpiyat Komitesi, hangi kenti aday göstereceklerini henüz belirlemedi. Ancak Washington, 2024 için oldukça istekli.

Bob Sweeney: ”Washington hızla büyüyen, kozmopolit, uluslararası bir kent.”

Boston, Philadelphia ve Los Angeles da Yaz Olimpiyatları’nı 1996‘dan sonra ilk kez Amerika’ya geri getirmek isteyen kentler arasında. 2024 için adaylığını koymayı planlayan kentler arasında Paris, Roma, Budapeşte, Nairobi ve İstanbul da var.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG