Erişilebilirlik

Ukrayna'da Eski Başbakan Timoşenko Aday


Ukrayna'da Eski Başbakan Timoşenko Aday
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Ukrayna'da Eski Başbakan Timoşenko Aday

Ukrayna’da Turuncu Devrim’in iki liderinden biri olan eski başbakan Yuliya Timoşenko 25 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday. Timoşenko Kırım’ı Rusya’dan geri alacağını ve Ukrayna’nın AB üyeliği için çalışacağını söylüyor

Ukrayna’da Turuncu Devrim’in iki liderinden biri olan eski başbakan Yuliya Timoşenko 25 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday. Timoşenko Kırım’ı Rusya’dan geri alacağını ve Ukrayna’nın AB üyeliği için çalışacağını söylüyor.

Ukrayna Anavatan Partisi lideri Kiev’de düzenlediği basın toplantısında kampanya çalışmalarına başladığını açıkladı:

“Ukrayna halkının siyasetçilerin vaatlerine inanmama hakkı var. Bu nedenle hemen çalışmaya başlıyorum. Seçimden iki ay önce halka değişimin bugünden başlaması gerektiğini göstermek istiyorum. Viktor Yanukoviç’ten kalan sistemin derhal değişmesi gerek. Seçimler geldiğinde vaatlerde bulunmak yerine son 2 aydır değişimin ülkeyi nasıl değiştirdiğinden bahsetmek istiyorum.”

Ukrayna’nın ilk kadın başbakanı olarak da tanınan Timoşenko, yeni cumhurbaşkanının önceliğinin Ukrayna’nın AB’yle yakınlaşması olacağını söyledi:

“Yeni cumhurbaşkanının adım adım Ukrayna’nın Avrupa’nın ortak güvenlik ağının ve Avrupa toplumunun bir parçası olması için çalışması gerekiyor.”

Timoşenko, neden direniş hareketinin önde gelen liderlerinden eski boksör Vitali Kliçko gibi Petro Poroşenko’yu desteklemediği sorulduğunda ise şekerleme işindeki iş adamı ile ilgili kinayeli bir cevap verdi:

“Poroşenko’yu her gün destekliyorum. Roshen şekerleri alıyorum. Eve başka marka sokmam. Bu yeterli bir destek. Ancak sanırım liderlikle ilgili kararlar halka bırakılmalı.”

Timoşenko seçimlerden sonra izlenmesi gerektiğini savunduğu yol haritasına da şu şekilde açıklık getirdi:

“Seçilen kişinin önce Kırım’ın Ukrayna’ya dönmesi için elinden geleni yapması, Kırım’ın işgalini sonlandırması gerek. Ancak bundan sonra Rusya ile ilişkiler tekrar inşa edilebilir. Eğer işgalciler Kırım’ı terk etmezse uyumlu ve iki tarafı memnun eden bir ilişki kurulması zor olacaktır.”
Bir doğalgaz davası ile ilgili olarak yargılandıktan sonra hapse atılan Timoşenko Ukrayna’da bu yıl gerçekleşen devrimin ardından parlamento oyuyla serbest kalmıştı. Daha önce de yolsuzlukla suçlanan Timoşenko anketlerde Posoşenko’nun gerisinde.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG