Erişilebilirlik

IMF ve Amerika'dan Ukrayna'ya Yardım


İMF ve Amerika'dan Ukrayna'ya Yardım
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Ukrayna ekonomisi zor durumda. Uluslararası Para Fonu, Amerikan Kongresi ve birçok ülke Ukrayna ekonomisini kurtarmak amacıyla milyarlarca dolar yardım yapmaya hazırlanıyor.. İMF'nin yardımı 27 milyar doları bulacak

Birçok ülke, Ukrayna’nın son derece zor durumda olan ekonomisini kalkındırmak için kolları sıvadı. Uluslararası Para Fonu IMF, geçtiğimiz hafta 18 milyar dolarlık ekonomik kurtarma paketini onayladı. IMF üyesi ülkeler ayrıca Ukrayna’ya 9 milyar dolarlık ek kredi garantisi sağlama sözü de verdi. Amerika’daysa Kongre’nin her iki kanadı da eşine oldukça az rastlanan birlik ve beraberlik örneği gösterdi ve hem Rusya’yı Kırım’ı ele geçirdiği için kınadı, hem de Ukrayna’ya ek mali yardımı onayladı.

Bu yıl yüzde 3 oranında küçülmesi beklenen Ukrayna ekonomisinin acil yardıma ihtiyacı var. Ukrayna’nın gayri safi milli hasılasının üçte biri tutarında borç ödemesi yapması gerekiyor.

Başbakan Arseniy Yatsenyuk, parlamentoda çok açık konuştu: ”Ukrayna, ekonomik iflasın eşiğindedir.”

Ukrayna ekonomisini istikrara kavuşturma sözü veren IMF yetkilisi Nickolay Gueorgiev, 18 milyar dolar acil yardımda bulunacaklarını, ayrıca başka kredi garantilerinin de sözkonusu olduğunu söyledi:

”Bu mali yardımın tutarı iki yıl içinde 27 milyar dolara çıkacak.”

Ancak Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Olli Rehn’e göre, kurtarma paketi, Ukrayna’nın kemer sıkma politikalarına evet demesine bağlı:

”Mali yardım, Ukrayna’nın giderek kötüleşen ekonomisini istikrara kavuşturacak. Yardım paketi bu nedenle krize barışçı çözüm bulunmasının hayati önem yaşıyan bir parçası.”

Uluslararası toplumun yardıma koşması Kiev halkını heyecanlandırsa da kimileri paranın nasıl harcanacağı konusunda şüpheli:

”Bizi boşuna umutlandırıyorlar çünkü bu borç paradır. Borçların geri ödenmesi gerekir. Eğer yolsuzluk yapılır, paralar çalınırsa bu borcu halk ödemek zorunda kalacak, bu da büyük haksızlık.”

Amerika da Ukrayna’ya yardım etmek için girişimlerde bulunuyor. Kongre’nin her iki kanadı da Ukrayna’ya bir milyar dolarlık kredi vermeyi onayladı. Demokrat Partili Senatör Harry Reid, bu yardıma 100 milyon dolarlık doğrudan yardımın da dahil olduğunu söyledi:

”Bu yaptıklarımız daha başlangıç. Ukrayna halkını desteklemek için adım atan Senato’daki tüm meslektaşlarımla gurur duyuyorum.”

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise daha fazla adım atılması gerektiği görüşünde:

”Amerika ve NATO’daki müttefikleri, Rusya yanlılarının tahrip ettiği orduyu yeniden kurmaları için Ukrayna halkına savunma silahları vermeli mi? Bana göre bu sorunun yanıtı ‘evet,’ çünkü Putin’e gözdağı vermek istiyorsanız Kırım’da ödediği bedelden çok daha ağırını ödetmeniz gerekir.”

Amerika Rusya’yı daha da tecrit etmek için yeni yaptırımları tartışmaya devam ediyor. Ancak bazı uzmanlar, yeni yaptırımların hem Amerikan hem de Avrupa ekonomisine zarar verebileceği uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG