Erişilebilirlik

Almanya'da İlk Türk Kökenli Bakan


German Social Democrat MP Aydan Ozoguz
German Social Democrat MP Aydan Ozoguz
Almanya’da Hristiyan Birlik partilerinin ardından Sosyal Demokrat Parti SPD’nin de Büyük Koalisyon anlaşmasını onaylamasından sonra gözler şimdi 3. Merkel dönemindeki hükümette yer alacak isimlere çevrildi.

Birlik Partileri ile SPD kurmayları akşam Berlin’de bir araya gelerek bakanlıkların dağılımını ele alacak. Ancak bu toplantı öncesinde kabinede yer alacak hemen tüm isimler belli olmuş durumda. Buna göre Merkel hükümeti Alman siyasi tarihinde bir ilke imza atacak ve SPD Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz ilk Türk kökenli siyasetçi olarak hükümet masasında yer alarak Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenecek.

Ailesi Türkiye'den gelen, kendisi 1967’de Almanya’nın Hamburg kentinde doğan Özoğuz 2009 yılındaki genel seçimlerde SPD’den Federal Meclis milletvekili seçildi. Sonra 2011 yılında SPD’nin Genel Başkan Yardımcılığı görevine seçilen ilk Türk kökenli isim oldu. Hamburg Eyaleti İçişleri Senatörü Michael Neumann ile evli olan Aydan Özoğuz, bir kız çocuğu annesi. Özoğuz’un üstleneceği Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanlığı başbakanlığa bağlı olarak ve Başbakanlık Binası’nda işlev görüyor.
Adından da anlaşılabileceği gibi Almanya’da yaşayan beş milyona yakın göçmenin sorunları ile ilgilenen Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı’nın yasal yetkileri sınırlı.

Nitekim ülkedeki göçmenlerin istihdamından Çalışma Bakanlığı, göçmen kadınların problemlerinden Kadın Bakanlığı, vize konularından da Dışişleri Bakanlığı sorumlu. Bu yüzden seçimler sonrasında Alman Göç Konseyi ve çok sayıda bilim insanı Merkel’e bir açık mektup yazarak, göçmenlere ilişkin konularda yetkili tek ve ayrı bir bakanlık kurulmasını istemişti. Almanya Türk Toplumu’nun Genel Başkanı Kenan Kolat da göçmenlerle ilgili tüm dairelerin tek bir bakanlıkta toplanmasını istemişti.

Öte yandan yeni hükümette İçişleri, Eğitim ve Araştırma, Maliye, Savunma ile Sağlık bakanlıklarını Birlik Partileri’nden CDU, Ulaştırma ve Dijital Altyapı, Beslenme ve Tarım ile Ekonomik İşbirliği bakanlıklarını da CSU aldı. SPD ise Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi ve Enerji, Çalışma ve Sosyal İşler, Adalet ve Tüketici Koruma bakanlıklarının yanı sıra Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik ile Çevre ve İskan bakanlıklarını üstlendi.

Aydan Özoğuz’un Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine gelmesi, Almanya’daki Türkiye kökenli göçmen politikacıların siyasette daha aktif rol oynamalarının yeni bir boyutu olarak yorumlanıyor. Son yılarda Cem Özdemir’in Yeşiller Eş Başkanlığına seçilmesi ile başlayan süreç CDU’dan Aygül Özkan’ın Aşağı Saksonya’da, SPD’den Bilkay Öney’in Baden Würtemberg’de, Dilek Kolat’ın Berlin’de bakanlık, Kuzey Ren Vestfalye’de Zülfiye Kaykın ve Berlin’de de Emine Demirbüken Wegner’in müstaşarlık görevine getirilmeleriyle sürmüştü.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG