Erişilebilirlik

BM:1 Milyon Suriyeli Çocuk Mülteci


Ürdün'deki mülteci kampında kalan Suriyel bir çocuk
Ürdün'deki mülteci kampında kalan Suriyel bir çocuk
Birleşmiş Milletler Suriye’deki iç savaştan en fazla etkilenenlerin çocuklar olduğunu ve savaş devam ettiği taktirde Suriye’deki yeni neslin geleceğinin tehlikede olduğu uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler, üç yıldır devam eden savaş nedeniyle binlerçe çocuğun okula devam edemediğini, ailelerinden koptuğunu ve bu nedenle de büyük psikolojik baskı altında olduklarını belirtiyor.

Ülkeyi felç eden iç savaştan kaçmış olmalarına rağmen, mülteci çoçuklar savaşın şokunu yaşamaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Mülteci Dairesi, şimdiye kadar bir milyondan fazla Suriye’li çocuğun mülteci konumuna düştüğünü ve bunların birçoğunun Lübnan ve Ürdün’e yerleştiklerini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler Mülteci Dairesinin hazırladığı “Suriye’nin Geleceği: Krizde Olan Mülteci Çocuklar” başlıklı raporda, şu ana kadar kayıt edilen 1 milyona aşkın çocuğun %75’inin 12 yaşın altında olduğu belirtiliyor. Daire, bu çocuklara yardım eli uzatılabilmesi için uluslararası kamuoyunun finansal desteğine ihtiyaç duyulduğunun da altını çiziyor.

Mülteciler Dairesi Sözcüsü Brian Hansford, raporun tüm çarpıcılığı ile Suriyeli çocukların yaşadığı sıkıntıları dile getirdiğini ifade ediyor. Özellikle eğitim alanındaki sıkıntılara değinen Mülteciler Dairesi Sözcüsü Hansford, Ürdün’de yüz binin üzerinde mülteci öğrencinin okula gitmediğini, Lübnan’daki sayının ise bunun iki katı olduğunu tahmin ettiklerini söylüyor.

Bu duruma yol açan en büyük sebeplerden birinin ailelerin çocukların çalışmasına duyduğunu ihtiyaç olduğunu belirten Hansford, her 10 Suriyeli mülteci çocuktan birinin ağır koşullar altında çalıştırılarak, çocukluklarından mahrum edildiklerini vurguluyor.

Bebekler de Büyük Risk Altında

Suriye’de dünyaya gelip aileleri ile birlikte mülteci olarak göç eden bebeklerin resmi kayıtları bulunmadığını belirten Hansford, bu durumun Birleşmiş Milletler’in işini daha da zorlaştırdığını, yapılan yardımları ve yasal işlemleri yavaşlattığını söylüyor.

Rapora göre yetmiş binin üzerinde mülteci aile babasız ve dört binin üzerinde çocuk da kimsesiz. Bu çocuklar için mülteci kamplarında özel birimler kuran Birleşmiş Milletler, bir yandan çocuklara ihtiyaç duydukları temel hizmetleri vermeye çalışırken diğer yandan da aile yakınlarını bulmada yardımcı oluyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG