Erişilebilirlik

Mısır'da Yaşananlar Suriyeli Sığınmacıları da Etkiledi


Mısır'da Yaşananlar Suriyeli Sığınmacıları da Etkiledi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Mısır'da Yaşananlar Suriyeli Sığınmacıları da Etkiledi

Mısır’da yaşanan kargaşa bu ülkeye sığınan yüzbinlerce Suriyeli sivili de etkiledi. Mısır hükümeti yeni vize uygulamaları getirerek Suriyeliler’in ülkeye girmesini kısıtladı

Mısır’da yaşanan kargaşa bu ülkeye sığınan yüzbinlerce Suriyeli sivili de etkiledi.

Geçen yıl Kahire’ye giden Suriyeli sığınmacı Wael Mustafa kısa sürede kendisine iş ve kalacak yer buldu: “Burada herşey kolay. Herkes anlayışlı, iş bulmak kolay, yerleşmek kolay.”

Ancak artık Mısır’da yaşamak o kadar da kolay değil çünkü Suriye’deki muhalifleri destekleyen cumuhurbaşkanı Muhammet Mursi yok.

Mustafa, “Mursi gittikten sonra bazı Mısırlılar bize farklı gözle bakmaya başladı,” diyor.

Mustafa, işinin zorlaştığını, sağlık sigortası ve okul desteğinin de gözden geçirildiğini söylüyor.

Bir zamanlar dost olarak algılanan ve Mısır’daki Arap Baharı’na destek veren Suriyeliler şimdilerde Mursi ve Müslüman Kardeşlerle bağlantılı görülüyor.

Suriyeli eylemci Haitham el-Malih devlet medyasının durumu daha da kötüleştirdiğini, yüzlerce Suriyeli’nin ya tutuklandığını yada dövülüp sınır dışı edildiğini söylüyor: “Bazı medya kaynakları bizi kötüledi, Müslüman Kardeşler’e yakın olmakla suçladı. Özgür Suriye Ordusu’nu terrörist olarak gösterdi.”

Mısır hükümeti yeni vize uygulamaları getirerek Suriyeliler’in ülkeye girmesini kısıtladı.

Mustafa, “Mısır’a gelen Suriyeliler ailelerini de getireceklerdi ama artık bu imkansız. Aileleri Lübnan’da, Türkiye’de ya da Suriye’de kalacak. Bazıları da Suriye’ye geri dönecek,” şeklinde Konuşuyor.

Mustafa geri dönmeye niyetli değil. Artık Mısır’da kalmak da istemiyor. Amerika ve Avrupa ülkelerine yaptığı vize başvurularının yanıtını bekliyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG