Erişilebilirlik

Aspen'de 'Fikir Festivali'


Aspen'de 'Fikir Festivali'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Colorado eyaletinin Aspen kentinde, her yaz tüm dünyadan önde gelen düşünürler, liderler ve sanatçılar biraraya geliyor. Aspen Fikir Festivali adı verilen bu etkinlikte kendi alanlarında büyük üne sahip bu isimler insanlığın gelişimine katkıda bulunması umuduyla düşüncelerini ve projelerini tartışıyor

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü doktora öğrencisi ve piyanist Xiao Xiao, Aspen’de, müzikten insanla bilgisayar etkileşimine kadar oldukça geniş bir yelpazedeki deneyim ve görüşlerini paylaşıyor: “Birgün piyano çalarken, tuşların karşısındaki aynada, ellerimin inanılmaz güzel yansımasını gördüm ve kendi kendime ‘Buraya yansıyan kendi ellerim değil de başkasınınkiler olsa ne harika olurdu’ dedim.”

Doktor Joel Dudley, Mount Sinai Icahn Tıp Fakültesi’nde Biyo-Enformasyon ve Genetik Bilimler Doçenti.

Dudley, Aspen’e genetik ve sağlık konusundaki bilgilerini ve ileriye dönük projelerini getirmiş: “Bir kişinin gen haritasında en az altı milyar harf var. Bu, üzerinde değerlendirme yapma açısından çok büyük bir veri tabanı. Ama artık elimizdeki bazı teknikler ve araçlarla bu harflerden bazı temel bulgular çıkarabiliyoruz.”

Legacy Vakfı İletişim Direktör Yardımcısı Patricia McLaughlin, sigara bağımlılığını azaltmak için yürüttükleri çalışmaları anlatıyor.

McLaughlin, hem medya hem de özel sektörden bu konuda destek toplama çabasında: “Üç sanatçıyla ortak bir proje başlattık ve her biri hazırladıkları eserlerde bu konuyu işledi ve sigara bağımlılığını azaltma konusunda bir bilinç oluşturmaya çalıştı.”

Aspen Enstitüsü, Fikir Festivali’ni 60 yıldır düzenliyor. Festivale yazarlar, bilim insanları, özel sektör yöneticileri, akademisyenler, ekonomistler ve siyaset bilimi uzmanları katılıyor.

Enstitü Başkan Yardımcılarından Kitty Boone, dört bin kadar katılımcının hemen hemen her alanda kendi görüş ve önerilerini paylaştığını söylüyor: “Amacımız, insanları düşünmeye sevk etmek, bir konuyu farklı yönleriyle anlamalarını sağlamak.”

Festival, katılımcıları, kapalı mekanlar yerine Aspen kenti sokakları, bahçeler ve cafelerinde biraraya getiriyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG